chakre


Conceptul de chakra, nume provenit din limba sanscrita, care se traduce prin cerc sau roata, reprezinta, conform traditiilor orientale specifice Indiei, un punct al corpului in care se acumuleaza energie. Ideea de baza din spatele conceptului este ca aceste chakre situate de-a lungul corpului uman concentreaza si controleaza energia raspindind-o in organism. Aceste puncte sunt importante deoarece sunt orientate paralel cu coloana vertebrala si fiecare dintre ele trimit energia receptata si transformata, prin canale energetice catre organele ce i se invecineaza. Este posibil ca aceste puncte, datorita anumitor factori sa se obtureze sau sa nu mai fie aliniate corespunzator ansamblului, producand astfel dezechilibre energetice ce se reflecta prin functionarea defectuaoasa sau imbolnavirea zonelor si organelor care le corespund, alinierea si eliberarea lor prin diverse metode terapeutice fiind baza vindecarii si imbunatatirii functionarii organelor.

In conceptia orientala, chakrele nu sunt doar centrii energetici ce corespund fizic organismului ci au si o componenta spirituala reprezentand nivele ale constiintei si stari sufletesti, existenta chackrelor demonstrand existenta sufletului. In viziunea unui mistic, chakrele tin de planul metafizic iar atunci cand mentioneaza centrii de energie se refera la forte spirituale subtile ce interactioneaza cu spiritul si psihicul.

Prin compararea pozitiei si rolului chakrelor si pozitiei si rolului glandelor din sistemul endocrin si al centrilor nervosi de la nivelul coloanei vertebrale s-au format numeroase opinii care afirma ca aceste componente la nivel fizic ale corpului sunt manifestarile in plan fizic ale chackrelor. Se cunoaste faptul ca secretia hormonilor acestor glande influenteaza psihicul uman iar dezechilibrul provocat de functionarea defectuaosa acestora poate provoca dezechilibru la nivel mental si de aceea exista opinii care coreleaza aceste aspecte organice cu cele care le coresound la nivel energetic-spiritual. Una dintre substantele cu efecte dramatice asupra psihicului si spiritului uman secretata de aceste glande este Dimetiltriptamina. Cunoscuta sub acronimul DMT, denumita si molecula spiritului, prezenta in anumite cantitati provoaca efecte psihedelice si stari spirituale adesea asociate cu experiente religioase, iluminare si revelatie, efecte care au atras dupa sine importante studii stiintifice, dar si practici samanice si de vindecare folosite preponderent in America.

In prezent exista o clasificare larg acceptata a chackrelor in care se descriu sapte chakre majore: Muladhara Chakra de Baza, Svadhisthana Chakra Sacrala, Manipura Chakra Plexului Solar, Anahata Chakra Inimii, Vishuddha Chakra Gatului, Ajna Chakra Sprancenii si Sahasrara Chakra Coroanei.