Chakra Celui De-al Treilea Ochi, cunoscuta si sub numele de Chakra Ajna este cea de-a sasea chackra principala in clasificarea celor sapte chakre majore si este perceputa in culoarea indigo. Aceasta chakra se gaseste la nivelul fruntii, pozitionata cu centrul intre sprancene si ii sunt atribuite conexiuni cu vederea, imaginatia, intelepciunea, intelectul, vederea interioara, clarviziunea si cu visele.

Atunci cand se afla in stare de echilibru energetic Chackra Celui De-al Treilea Ochi, persoana va manifesta capacitati intelectuale crescute iar informatia care va ajunge la aceata va fi perceputa pe mai multe niveluri. Imaginatia va creste si odata cu aceasta se va ridica si nivelul de intelegere a sinelui. Daca Chakra Ajna este deschisa larg, vom constata crestera clarviziunii, a puterii de concentrare si a usurintei in formarea ideilor si a sirurilor de ganduri. Se va constata si o crestere a numarului de vise, a claritatii si intensitatii acestora si a capacitatii de a ni le reaminti.

In ipostaza in care Chakra Celui De-al Treilea Ochi devine supraincarcata cu energie vom constata aparitia incapacitatii de conccentrare si hiperactivitate la nivel mental. Persoana afectata de supraincarcarea Chakrei Ajna va experimenta incapacitatea de a diferentia intre elemente reale si iluzorii si aceasta va duce la un comportament obsesiv. Va creste numarul si frecventa cosmarurilor si in cazuri extreme se poate ajunge chiar la halucinatii.

Slab energizata, Chakra Ajna determina lipsa imaginatiei si gandire lenta, vederea se va diminua, va scadea perceptia asupra viitorului, vor aparea probleme de memorie si disabilitati ale procesului de invatare. Frecventa viselor va scadea si odata cu aceasta si capacitatea de reamintire a acestora iar in situatii de stres vor aparea incapacitatea de a sta calm, panica si confuzia.

Ca efecte fiziologice a functionarii defectuoase a Chakrei Celui De-al Treilea Ochi pot aparea durerile de cap, somnul agitat si cosmarurile, congestii de nas si sinusuri, oboseala si slabirea ochilor si a vederii si dezechilibre hormonale.

Pentru curatarea, echilibrarea si reincarcarea energetica a acestei chakre, cea mai indicata metoda este meditatia. Se recomanda a se realiza in pozitia sezut sau intins, intr-o pozitie cat mai confortabila. Se va incepe calmarea si concentrarea atentiei asupra celui de-al treilea ochi (situat intre sprancene). Se recomanda somnul si activitatile relaxante, privirea soarelui in timpul zilei sau al lunii noaptea si folosirea terapeutica a culorii violet si a cristalelor de aceasta culoare.