Vishuddha sau Chakra Gatului este al cincilea nod energetic major din seria celor sapte chakre principale, este pozitionata central la nivelul gatului si este de culoare albastru deschis. Acestei chakre i se atribuie legaturi cu comunicarea, expresivitatea dar joaca si un rol important in procesele ce dezvolta intuitia. Este conectata si cu simtul auzului.

In stare de echilibru energetic Chakra Vishuddha ofera individului capacitatea de a-si exprima cu usurinta gandurile si sentimentele. Individul va vorbi cu usurinta si creativitate si va avea un limbaj cu multe nuante, inteligibil si bogat facandu-l astfel in perceptia celorlalti usor de inteles si constructiv in comunicare. Datorita faptului ca procesul de comunicare este unul dinamic si functioneaza in ambele sensuri persoana cu Chakra Gatului echilibrata va fi si un bun ascultator si va intelege cu mare usurinta ceea ce i se transmite de catre semeni.

In stare de supraincarcare cu energie, Chakra Vishuddha va face ca individul sa vorbeasca prea mult si sa asculte prea putin, sa aiba tendinta de a contrazice constant si a domina o discutie satisfacandu-i astfel nevoia de a se simti important si puternic. Limbajul persoanei in cauza va avea caracter conflictual, va transmite constant stare de tensiune si cateodata poate deveni obscen.

Atunci cand exista deficiente de energie la nivelul Chakrei Gatului persoana va comunica cu nesiguranta si frica, va da dovada de timiditate in exprimare si astfel va deveni retrasa si tacuta. Individului in cauza ii va fi dificil sa isi puna sentimentele in cuvinte si astfel ii va fi greu sa pastreze o armonie cu sinele si dorintele sale, capatand neincredere in propria intuitie.

Atunci cand Chakra Vishuddha nu functioneaza normal pot aparea efecte fiziologice precum disfunctii ale glandei tiroide, durerea de gat, umflarea sau iritatia glandelor de la acest nivel, gat intepenit, probleme cu dantura si cu gingiile, scrasnitul involuntar din dinti, probleme de auz, simptome specifice racelii, tuse, alergii, stres, hiperactivitate si oboseala cronica.

Pentru curatarea si echilibrarea energetica a Chakrei Gatului se recomanda exercitii de folosire a vocii in mod armonios, cantatul, repetarea mantrei HAM sau reproducerea sunetelor care rezoneaza in mod placut, exercitii de respiratie. Comunicarea joaca un rol important in energizarea Chakrei Vishuddha si de aceea exprimarea verbala a gandurilor si sentimentelor are un efect pozitiv la fel ca si ascultatul cu atentie si intelegere.

Daca cerul este senin, privitul culorii sale are efect terapeutic. Culoarea albastra poate fi folosita in mod terapeutic pentru incarcarea acestei chakre si de aceea se recomanda folosirea in meditatie sau purtatul cristalelor albastre.