Cea de-a patra chakra majora, chakra Inimii cunoscuta si sub numele de Chakra Anahata are culoarea verde si este situata in zona centrala a pieptului aproape de inima. Anahata este asociata cu iubirea neconditionata, compasiunea si dorinta de a ajuta semenii si de asemenea este responsabila pentru sentimentul unitatii cu natura, cu lumea, cu omenirea si nu in ultimul rand cu propriul suflet. In interiorul inimii se gasesc increderea totala, iertarea si acceptarea.

Expresia asculta-ti inima are la origine conceptul ca inima cunoaste intotdeauna adevarul iar sufletul si eul nostru superior ne vorbesc prin intermediul inimii si al intuitiei. Cel ce isi asculta inima va fi si va face intotdeauna ceea ce este potrivit si bun pentru sine.

Atunci cand chakra inimii se afla in echilibru energetic persoana se va simti conectata si unificata cu sinele si cu lumea, va iubi viata si fi va avea incredere in buna desfasurare a acesteia. Aceptarea sinelui si sentimentul de familiaritate cu interiorul vor rezulta in bucurie, capacitatea de a ierta semenii si propria persoana si in senzatia de libertate. Va fi foarte prezenta dorinta de a ajuta semenii, de a schimba lumea in bine datorita faptului ca o inima deschisa si plina de iubire va disipa tendintele egoiste, frica si resentimentele. Empatia este asociata cu Chakra Anahata.

O chakra a Inmii supraincarcata energetic va impinge individul spre inchiderea in sine, va genera tendinte antisociale si va orienta persoana spre o atitudine de intoleranta fata de semeni si fata de sine. Inchiderea in sine duce la sentimentul de singuratate si de respingere

Cand Chakra Anahata este slab energizata persoana se va simti neglijata si dependenta de alte persoane incercand sa se agate sufleteste de acestea, va incerca sa atraga atentia exagerat si va fi inclinata inspre gelozie.

Disfunctionalitatile Chakrei Inimii se manifesta prin dureri in zona pieptul, congestie pulmonara, ten bolnavicios, durei in zona superioara a spatelui, tulburari ale circulatiei sanguine, deficiente ale sistemului imunitar, senzatia de transpiratie rece si incordare musculara.

Curatarea si echilibrarea Chakrei Inimii se poate realiza prin exprimarea iubirii fata de semeni si de lume fapt ce va aduce dupa sine aceptarea sinelui si impacarea cu propria persoana. Cel in cauza va trebuie sa exprime iubirea fata de semeni, sa exerseze acte de compasiune si generozitate, sa iubeasca natura si sa incerce sa se contopeasca sufleteste cu aceasta pentru a obtine bucurie si echilibru interior. Exercitiile de respiratie, comuniunea cu natura si constientizarea bucuriei cu care aceasta ne inunda vor duce la eliberare si la o atitudine de exprimare a sinelui fara frica de a fi judecat. Se recomanda folosirea cristalelor verzi prin contact cu trupul sau pentru meditatie.