Chakra Plexului Solar, cea de-a treia chakra principala din categoria chakrelor majore este cunoscuta si sub numele de Chakra Manipura si se situeaza in zona plexului solar in aria inferioara pieptului. Aceasta chakra este asociata cu puterea personala, increderea in sine, curajul si vointa unei persoane si are culoarea galbena.

Cand Chakra Manipura functioneaza in conditii de echilibru energetic aceasta creeaza incredere de sine transformand individul in cauza intr-o persoana responsabila, serioasa si confidenta in puterile proprii ajutand-o in a-si atinge scopurile si a-si depasi limitele. Aceeasi persoana va da dovada de spontaneitate, veselie, pofta de viata dar si de pace interioara, echilibru si caldura sufleteasca.

In situatia in care Chakra Plexului Solar devine supraincarcata individul va simti nevoia de a avea intotdeauna dreptate si de a avea intodeauna ultimul cuvant dand dovada de incapatanare si de aroganta. Excesul de energie prezent la nivelul acestei chakre va rezulta in manifestarea agresivitatii crescute, a competitivitatii exagerate si a tendintei de a-i domina si controla pe ceilalti.

In lipsa afluxului energetic la nivelul Chakrei Plexului Solar persoana va manifesta lipsa de vointa, va fi usor de controlat si dominat. Indisciplina si capacitatea redusa de a duce ceea ce si-a propus la bun sfarsit vor face ca individul in cauza sa fie perceput ca persoana in care nu se poate avea incredere ce tinde sa se victimizeze si sa dea vina pe altcineva pentru greselile sale.

La nivel fiziologic dezechilibrul Chakrei Manipura duce la aparitia indigestiei, gazelor, constipatiei, diareei, a poftei exagerate de dulce sau de sarat dar si a durerilor de spate, a somnului neodihnitor, a senzatiei de sete continua si a starii de nervozitate.

Pentru persoanele cu Chakra Plexului Solar disfunctionala se recomanda schimbarea atitudinii intr-una de acceptare a sinelui ce va duce la incredere in propriile forte, incercarea de a lua decizii ce vor duce catre un rezultat multumitor actiune ce va rezulta in stimularea increderii si a curajului. Pentru cei cu surplus de energie la nivelul chakrei Manipura se rercomanda activitati sportive ce duc la eliminarea acestui surplus (lovirea sacului de box, antrenamente de arte martiale) oferind agresivitatii un mod constructiv de descarcare.

Alta activitate cu efect benefic asupra acestei chakre poate fi statul la soare cu expunerea zonei plexului solar insotit de respiratii adanci pentru stimularea acestei zone. De asemenea se recomanda cristalele galbene pentru meditatie sau purtarea acestora in bijuterii sau alte acesorii ce au contact cu corpul.