terapia cu ape

In proportie de aproximativ 80% corpul nostru este alcatuit din apa si din aceasta cauza organismul nostru este programat sa interactioneze cu apa care este unul dintre cei mai buni agenti de vindecare. Dar nu orice fel de apa ne este benefica din cauza structurii ei moleculare. Apa de munte are o structura care poate face adevarate miracole cu corpul fizic si corpurile subtile ale omului. Incet, stiinta incepe sa descopere ceea ce oamenii stiu in subconstientul lor din timpuri imemoriale: apa are proprietati vindecatoare si poate fi folosita atat pentru uzul intern cat si, pentru uzul extern. Aici vom vorbi despre actiunile tamaduitoare ale apelor curate de munte, pentru uzul extern.

Apa de izvor

Spalatul cu apa de izvor este unul dintre cel mai vechi si mai folosit mijloc de calire si vindecare a organismului pe care il foloseste omul. Pentru a putea realiza aceasta procedura nu ne trebuie decat un izvor de munte, un prosop aspru si curaj din cauza apei foarte reci. Acest lucru este indicat sa se faca dimineata dar pentru cei mai sensibili la frig e bine ca la inceput sa astepte pana ce soarele incalzeste un pic aerul. Dupa ce ne-am facut suficient curaj ca sa invingem frigul trebuie sa intram in apa cu picioarele goale pana la glezne, sa luam un prosop aspru din canepa sau in si sa il inmuiem in apa paraului. Dupa ce il stoarcem trebuie sa ne frecam pielea energic, urcand treptat de la picioare spre partea superioara a corpului pana la cap. Astfel pielea nu va fi doar spalata de apa rece ci si frecata pentru ca sangele sa se puna in miscare. La inceput durata acestui procedeu nu trebuie sa depaseaca 3 – 4 minute, dar treptat se poate ajunge si la 7 – 10 minute. Daca afara este cald, dupa spalare, ne putem usca la soare, iar daca este prea racoare ne imbracam imediat. Cateva exercitii de gimnastica pentru a incalzi corpul sunt binevenite dupa acest procedeu. Aceasta spalare terapeutica se face doar cu apa si cu prosop, fara sapun sau alte cosmetice. Unul dintre secretele vietii lungi si sanatoase a oamenilor care traiesc la munte, in ciuda vietii grele pe care o duc acestia, este spalatul de dimineata cu apa rece de izvor care stimuleaza sistemul imunitar si endocrin, regleaza activitatea sistemului nervos si a celui cardiovascular.

Efectele spalatului cu apa de izvor asupra sanatatii

Daca folosim acest procedeu in mod constant, organismul incepe sa isi aminteasca de resursele sale naturale si va incepe sa le foloseasca pentru a isi reface sanatatea. Prin acest procedeu putem vindeca, ameliora si preveni diferite afectiuni ale organismului:

– sensibilitatea la frig, circulatia periferica deficitara;

– forme usoare ale reumatismului;

– lombosciatica ( acest procedeu se face in afara crizelor );

– deficiente ale sistemului imunitar, sensibilitate la guturai, gripa, bronsita, pneumonie;

– tulburari digestive si de asimilare;

– combaterea celulitei, vergeturilor, obezitati;

– imbatranirea pielii prematura – este indicat sa se foloseasca o crema hidratanta dupa spalare;

– crampe musculare;

– depresie, astenie, anxietate.

Precautii si contraindicatii

Este contraindicat sa se faca aceasta procedura atunci cand organismul este foarte obosit sau cand avem o raceala intr-o faza acuta. Pentru cei care sufera de boli cardiovasculare grave nu este indicat sa intre si sa se spele cu apa rece. La fel este si pentru cei care sufera de reumatism in stare grava sau de lombosciatica in timpul crizei.

Din cauza ca mecanismele de termoreglare nu sunt suficient de dezvoltate, este contraindicat copiilor sub 5 ani sa stea mai mult de 1,5 minute in apa rece.