Privita in adancime, literatura esoterica sugereaza ca sufletul canta o nota muzicala pe intraga durata a unei parti din evolutia sa. Aceasta nota reprezinta natura esentiala si calitatea sufletului. In lunga calatorie evolutionara a sufletului acesta intentioneaza sa cante acea nota prin intermediul personalitatii cu scopul de a-si aduce aportul in lume. Un aspect interesant este dat de faptul ca personalitatea, partea inferioara a sinelui, produce nota sa proprie si independenta iar prin aceasta se intelege ca personalitatea umana are vibratia sa interioara care influenteaza arii superioare.

 

Diferentele cele mai usor de recunoscut dintre oameni sunt acele note, calitati, specifice personalitatii lor. Ceea ce percepem ca trasatura a personalitatii unui om este interpretatrea unui ton de natura vibrationala emis de personalitatea individului in cauza.

 

In mare parte pe durata etapelor pe care sufletul le parcurge, cele doua note separate ale sufletului si personalitatii sunt discordante. Cu alte cuvinte, personalitatea nu canta in aceeasi gama cu muzica sufletului. Acest fenomen se datoreaza faptului ca puterea notei emise de personalitate este cu mult peste cantecul subtil al sufletului, inabusindu-l. Intr-un final va exista un moment in evolutie cand muzica sufletului va fi auzita pentru prima data in interior. Va fi momentul in care personalitatea va realiza faptul ca exista un sunet subtil in spatele a ceea ce aveam impresia ca o reprezinta.

 

Aceasta realizare va fi punctul de pornire a calatoriei spirituale in care persoana va incerca sa gaseasca modalitatea prin care sa aduca la suprafata o parte mai mare a sufletului pentru a o integra in viata sa personala. Calatoria spirituala va avea caracter gradual si va oglindi modul in care personalitatea se va transforma atat in esenta cat si in nota pentru a se supune modelului creativ al sufletului.

 

Este un proces de lunga durata, laborios, proces care va avea ca rezultat acordarea celor doua note in asa fel incat distonanta sa faca loc armoniei si implicit frumusetii. Aceasta transformare implica ajustarea personalitatii in asa fel incat nota sa de baza va incepe sa rezoneze cu armonia vibrationala emisa de catre suflet. Din aceata cauza, trairea unei vieti spirituale constiente este foarte dificila pentru ca implica acordarea sinelui inferior, un lucru caruia instinctual personalitatea are tendinta sa ii opuna rezistenta. Unul din aspectele principale ale evolutiei spirituale este faptul ca armonia sufleteasca se castiga prin lectie invatata dupa lectie invatata pe drumul distonant spre armonie iar cand aceasta se obtine si pastreaza rezultatul este iluminarea spirituala.