fitoterapie cu galbenele 

In medicina alternativa galbenele sunt tratamentul a multor afectiuni iar produsele obtinute din florile acestei plante pot fi folosite atat pe cale interna cat si externa.

 

 

Tratamente pe cale interna

 1. Crampele abdominale

In cazul acestor afectiuni se administreaza pulbere de galbenele, o jumatate de lingurita inaintea fiecarei mese si dupa ea. In urma cercetarilor intreprinse in laboratoare de catre oamenii de stiinta s-a descoperit ca substantele active din florile galbenelelor inhiba spasmele aparute in tubul digestiv, refac epiteliile digestive distruse de afectiuni ca si colita de fermentare si colita de putrefactie si reduc iratabilitatea colonului.

 1. Constipatia atona, atonie gastro-intestinala

Combaterea acestora afectiuni se face cu infuzie combinata de galbenele, consumandu-se 1 -1,5 l pe zi timp de 12 zile. Actiunea substantelor active din aceste flori are loc asupra musculaturii netede a tubului digestiv care este stimulata sa isi amplifice miscarile accelerand astfel procesul de digestie dar si cel al aparatului excretor.

 1. Ulcerul gastric, gastrita

Pentru a ameliora durerile provocate de ulcer gastric sau gastrita dar si pentru a reface epiteliul gastric se utilizeaza 1 litru de infuzie combinata pe zi, in cure de cate opt saptamani.

 1. Dismenoree

In cazul disminoreei, adica a unui ciclu menstrual dureros sisau neregulat, ajutorul vine din partea principiilor active gasite in florile de galbenele care au proprietatea de a regla activitatea hormonala la femei. In urma tratamentului se poate vedea ca rezultat intarzierea menstruatiei cu pana la 3 – 4 zile, reducerea hemoragiei si eliminarea spasmelor. Tratamentul dureaza 3 luni si se administreaza cate 4 lingurite de pulbere de galbenele pe zi.

 1. Colecistita, dispepsia

Tratamentul consta in administrarea unei lingurite de tinctura de galbenele cu 20 min inainte de fiecare masa timp de trei saptamani. Are efect antiimflamator asupra colecistului, normalizeaza secretia bilei si ajuta varsarea acesteia in duoden, stimuleaza digestia.

 1. Colita de fermentatie si colita de putrefactie

Pentru a trata aceste afectiuni avem nevoie de un amestec facut din doua pulberi in proportie egala, galbenele si sunatoare. Se administreaza cate o lingurita pe zi de 4 – 6 ori pe zi, timp de 3 saptamani cu o saptamana pauza.

 1. Cancerul

S-a demonstrat in urma mai multor cercetari facute de catre oamenii de stiinta ca extractele de galbenele au actiune antitumorala, astfel putand fi tratate tesuturi cu celule maligne care conduc la aparitia melanomului, a cancerului la san, de prostata, de pancreas, cancerul colo-rectal, ovarian s.a. Administrarea pulberii de galbenele in cure de cate 2 luni, timp in care se ingereaza cate 4 lingurite pe zi este un bun tratament atat in prevenirea cat si in combaterea cancerului.  Impotriva tumorilor maligne aflate in abdomenul inferior este indicat sa se faca clisme cu infuzie combinata ( 200-600 ml ), cate 12 pe luna.

 

Tratamente pe cale externa

 1. Rani provocate de radioterapie

In urma experimentelor facute asupra unui grup de femei supuse radioterapiei in urma unor interventii chirurgicale de cancer de san, s-a ajuns la concluzia ca cele care au fost tratate cu unguent de galbenele au facut fata mai usor tratamentului radioterapeutic.

 1. Rani

Tincturaa de galbenele actioneaza stimuland cicatrizarea estetica, marind viteza de vindecare si prevenind infectia in cazul ranilor cu gravitate mica si mijlocie. Rana trebuie spalata cu tinctura, dupa care se aplica o compresa cu tinctura de trei pe zi cate jumatate de ora.

 1. Contuzii

In primele 36 de ore de la aparitia contuziei se pun comprese cu tinctura de galbenele si in urmatoarele zile se unge bine zona cu unguent de galbenele. Contuzia tratata in acest mod va fi mai putin dureroasa si se va vindeca mult mai repede.

 1. Rani cu vindecare grea, ulcer varicos

In aceste cazuri se spala bine rana cu tinctura si se pun comprese cu tinctura de galbenele pentru a preveni infectia si extinderea ulceratiilor. Unguentul trebuie folosit o perioada mai lunga de timp pentru a se realiza o vindecare completa.

 1. Ciuperci parazite

Se recomanda compresele cu tinctura de galbenele pe locul afectat timp de o ora. Procedeul se repeta de doua ori pe zi ( dupamasa si seara ) pana ciuperca dispare.

 1. Afectiuni bucale, inflamatii gingivale

In aceste cazuri trebuie clatita gura cu infuzie combinata de galbenele de 3-4 ori pe zi cate cinci minute.

 1. Interventii chirurgicale

O combinatie in masuri egale intre extracte de galbenele si sunatoare mareste viteza de vindecare si de cicatrizare in urma operatiilor chirurgicale.

 1. Depigmentari

Unguentul de galbenele are prorietatea de a repigmenta pielea in urma contactucului cu substante chimice sau cu radiatii care pot produce pete pe piele.

 1. Arsuri solare

Uleiul de galbenele ajuta vindecarea arsurilor provocate de soare si diminueaza senzatiile de durere si de usturime.