Site icon

Cum să te Organizezi Eficient- 10 Metode și Resurse de Succes

organizare

 Organizarea timpului este esențială pentru obținerea de rezultate atât în viața personală cât și în cea profesională.

Totodată este printre cele mai importante resurse de succes.

Fiecare dintre noi avem de rezolvat destule proiecte și suntem implicați în mai multe activități.
Oricât de mult am munci și oricât ne implicăm timpul nu este în favoarea noastră.
În filosofie, timpul este definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție.
Este deci un continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor și în cadrul căruia se desfășoară toate procesele din natură.
Definirea cu exactitate a timpului este o sarcină dificilă, atât în filozofie cât și în știință.

Timpul este cea mai rară resursă fiind neînlocuibil dar în acelaşi timp “nelimitat”; este scump dar nu poate fi cumpărat, depozitat, multiplicat iar pierderea sa nu poate fi asigurată nici de cea mai mare firmă de asigurări din lume, deci nu poate fi “despăgubit”; este foarte perisabil şi inelastic.

Cu toate acestea, timpul nu este proprietatea nimănui, este impersonal, al tuturor şi nu este reţinut de frontiere fizice.

Pornind de la această definiție ce ne prezintă importanța timpului omul are nevoie  să își gestioneze foarte bine această resursă pentru a spori obținerea de cât mai multe rezultate.
Cei care își doresc mai multe de la viața lor ştiu însă că timpul este măsurabil şi continuu iar managementul timpului este o  prioritate pentru succesul vieții personale.
Organizarea timpului este esențială pentru a obține rezultate importante.
Este nevoie sa gestionăm foarte atent timpul și aceste resurse de succes,  astfel riscăm să devenim anxioși din cauza lipsei efective de timp.
Cu cât ne implicăm în mai multe acțiuni cu atât vom ajunge în imposibilitatea de a duce la bun sfârșit.
Dacă până acum timpul nu a fost în favoarea noastră  și planul pe care l-ai adoptat nu a funcționat înlocuiește-l cu unul nou iar dacă și acesta dă greș înlocuiește-l cu altul care să funcționeze pentru tine.

Secretul ține de perseverență și de a merge înainte căutând un nou plan pentru organizarea inteligentă a timpului.

Este punctul în care majoritatea se opresc iar această metodă se aplică nu numai în cazul timpului ci în orice alt domeniu ce are ca scop obținerea unor rezultate favorabile.
 Trebuie să nu uiți că planificarea si organizarea sunt factorii importanți ai succesului iar dacă apariția rezultatelor nu este realizată la prima încercare nu abandonați!
 Faptul că până acum nu ai avut rezultate satisfăcătoare nu înseamnă că nu ai noroc și că nu vei avea ci înseamnă că undeva ceva nu a fost bine organizat. Mulți pierd bani și timp inutil datorită proastei organizări și a stabilirii prioritățiilor.
Planificarea inteligentă a timpului este esențială în atingerea succesului!
                                                       sursa:tic-cls11.wikispaces.com

Putem vorbi  atât de organizarea timpului liber, cât și de organizarea timpului petrecut la serviciu.

Tiparul este asemănător, difera doar activitățile și timpul disponibil pentru ele.

Este de preferat să scrii pe hârtie sau într-un dispozitiv electronic atunci când parcurgi etapele următoare.

[tie_list type=”checklist”]

  •  Stabilește obiectivele mari pentru următoarea perioadă (jumătate de an, un an sau mai mulți ani). Trebuie să ști către ce te îndrepți pentru a putea elabora un plan de acțiune pentru viitor.
  • Stabilește obiectivele mici – lunare, iar apoi altele si mai mici – săptămânale; ele sunt de fapt pasii ce te duc spre îndeplinirea obiectivelor mari.
  •  Gândește-te care sunt activitățile zilnice pe care le ai de făcut pentru îndeplinirea obiectivelor săptămânale și lunare.
  • Vezi ce ai de făcut zilnic obligatoriu lucruri pe care le ai de făcut în mod constant.
  • Stabilește cât timp ai la dispoziție zilnic.
  • Alocă un interval de timp fiecărei activități, după modelele prezentate mai jos.
  • Fă o listă cu activități mai puțin importante sau urgente, dar necesare pe termen lung.

[/tie_list]

Cum să te organizezi eficient- cele mai bune resurse de succes

 

Metoda #1: Un  Proiect Unic.

Pentru o perioadă de câteva luni sau un an îți vei dedica tot timpul unui singur proiect, obiectiv sau scop.

Vei alege ce e mai important pentru tine și te dedici în întregime acelui obiectiv.

Toți oamenii de succes sunt de acord că este cea mai bună variantă de a te concentra la maxim și de a avea rezultate remarcabile.

Ei susțin că nimic nu te ajută mai mult decât a fi implicat sută la sută intr-un singur proiect. In acest fel ai timp suficient și mai puține distrageri. În general în activitatea noastră apare un singur proiect general la care tindem de-a lungul vieții.

Pentru el vom depune tot efortul și energia de care dispunem pentru a avea succes, iar abia după realizarea acestuia, încercăm și alte proiecte de regulă de importanță mai mică decât acesta.

Metoda #2: Repartizarea procentuală a timpului. 

Presupune să-ți prioritizezi activitățile și când îi aloci fiecăreia un interval de timp, să-i acorzi celei mai importante 40% din timpul disponibil, următoarei 30%, și așa  mai departe.

In general se aplică treburilor foarte importante, dar nu urgente, ce țin de proiecte extinse în timp.

Metoda #3: Începe cu ce e important. În acest caz trebuie să rezolvi mai întâi ce e urgent și important.

Unii oameni sunt foarte ocupați, au multe treburi de rezolvat pe parcursul unei zile, majoritatea nu necesită mult timp, însă sunt urgente, sau importante sau ambele.

Aici trebuie să fii flexibil; începi cu ce e urgent, intercalat cu ce e important.

Metoda #4: Proiecte Paralele. Unii oameni nu pot să se ocupe de un singur proiect pentru o perioadă lungă, deoarece sunt nevoiți să lucreze în paralel la mai multe.

Întotdeauna există un proiect mai important decât altele, căruia e bine să i se aloce un interval în plus în timpul liber de la sfârșit de săptămână.

In acest caz nu se obțin randamente maxime în nici unul dintre proiecte pentru că nu apuci să te concentrezi.

Variantă de avarie: te ocupi timp de o săptămână de un proiect, următoarea săptămână de altul și așa mai departe, apoi o iei de la capăt.

 

 Cele mai bune resurse pentru organizare

 

Resursa #5: Google Calendar este un program  de gestionare a timpului  prin aplicatii web si mobile app  creat de Google A devenit disponibil pe 13 aprilie 2006. Utilizatorii trebuie să aibă un Cont Google pentru a utiliza aplicația.

 

 

Resursa #6: Evernote este o companie americană, care oferă o sursă închisă premium  cu o suită de software și servicii, concepute pentru notetaking și arhivare.

Produsul pilot al companiei permite utilizatorilor să creeze un „act”, care poate fi o bucată de text formatat, o pagină completă sau pagină extras, o fotografie, o notă vocală sau un scris de mână.

Notele pot avea, de asemenea, fișierele atașate. Notele pot fi sortate în dosare, tag-ul , adnotate, editate, având în vedere comentariile, căutate, și exportate în cadrul unui notebook .

Are și o varianta free cea Basic cu care îți poți deschide un cont și să experimetezi acest instrument minunat al organizării.

 

Resursa #7: „Amintiți-vă de lapte”(RTM) sau Remember the Milk este un furnizor de servicii de aplicații pentru Web-based sarcini – și de gestionare a timpului.

Acesta permite utilizatorilor să gestioneze sarcini de la un calculator sau smartphone, atât online cât și offline. Creat în 2004 de către o societate australiană, ea are acum contribuitori internaționali.

Este acum și în tradusă în română, așadar puteți beneficia din plin de avantajele aduse de această platformă extraordinară. Testați-o cu încredere!

 

 

 

Resursa #8: OneNote  este o unealtă care face ca toate lucrurile dvs.  să vă însoțescă pe computerele, tabletele și telefoanele pe care le aveți.

Puteți folosi  OneNote pentru toate dispozitivele sau folosiți-l pe web. Colaborați cu prietenii, familia, colegii de clasă și colegii de serviciu.

Partajați blocnotesurile cu alte persoane pentru vizualizare sau editare. Țineți-le la un loc. Utilizați OneNote acasă, la școală și la birou pentru a captura gânduri, idei și activități de făcut.

Vă găsiți rapid toate notele în vizualizarea elementelor recente.

Resursa #9: Boomerang este o extensie a gmail unde  poți programa mesaje după un anumit interval orar sau să trimiți mesaje unui anumit număr de persoane, o unealtă necesară în activitatea ta zilnică.

Resursa #10GetPocket este o platformă unde poți salva orice din online, atât articole interesante, sau pagini de pe anumite siteuri, toate acestea le poți înmagazina în această uluitoare unealtă online.

Butonul de buzunar care se salvează instalând această extensie in Firefox vă permite să salvați link-uri, articole, clipuri video, sau pagini web în contul dvs.

 Este nevoie de un cont pentru a salva, vizualiza și conținut de sincronizare în buzunar. Poți să te înscri pentru Pocket fie cu contul tău Firefox, contul Google, sau adresa de e-mail.

Când găsiți o pagină pe care doriți să salvați, pur și simplu faceți clic pe butonul de buzunar din bara de instrumente Firefox.

Concluzie

Acestea sânt metodele și resursele pentru o organizare eficientă care am vrut să ți le prezint astăzi, iar pentru a aprofunda mai bine problema organizării îți propun și câteva din cărțile pe care le-am citit pe această temă și care m-au ajutat enorm în activitatea mea.

Săptămâna de lucru de 4 ore-Timothy Ferris

„Uimitoare și nemaipomenită. De la mini-retrageri până la a-ți organiza viața in outsourcing, găsești totul în ea. Fie că ești sclav al salariului, fie că ești un norocos președinte de corporație, cartea asta îți va schimba viața”.

[button color=”red” size=”medium” link=”http:////event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=d4c2d5a15&campaign_unique=184f69294&unique=8680ac9f6″ icon=”” target=”false”]elefant[/button][button color=”red” size=”medium” link=”http:////event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=d4c2d5a15&campaign_unique=9a6f02fef&unique=c12933be8″ icon=”” target=”false”]libris[/button]

 

Tată bogat Tată sărac-Robert T. Kiyosaki

[button color=”red” size=”medium” link=”http:////event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=d4c2d5a15&campaign_unique=184f69294&unique=6b9f4a756″ icon=”” target=”false”]elefant[/button]     [button color=”red” size=”medium” link=”http:////event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=d4c2d5a15&unique=a54b88c5d&redirect_to=http%253A%252F%252Fwww.curteaveche.ro%252Ftata-bogat-tata-sarac-educatia-financiara-in-familie-editia-a-iii-a.html” icon=”” target=”false”]curtea veche[/button]

Exit mobile version