Site icon

Cum ne Stabilim Valorile Personale Spirituale- Ghidul tău de Valori

valoare personala-spiritualitate

 

Ce sunt valorile personale?

 

Valorile sunt principiile pe care le consideri normale, pe care aproape că nu le mai pui în discuție, considerând că “așa trebuie să fie”. Principiile pe care te bazezi în viața ta sânt cele care le consideri cele mai bune, cele mai corecte și cele mai de neînlocuit în procesul vieții tale. Valorile sunt punctele tale de reper în funcție de care iei, conștient sau nu, deciziile personale și profesionale.

Valorile personale sunt nişte standarde pe care ţi le trasezi şi trăieşti conform lor. Valorile personale sunt principii în funcţie de care decizi ce trebuie să faci, ce acţiuni să întreprinzi.

  Incă de mici copii,  am acceptat şi respectat valori precum: politeţea, respectul, sinceritatea, cinstea, credinţa, cultura, disciplina, educaţia şi multe altele. Toate acestea au fost rezultatul acțiunilor de educație a părinților noștrii. Multe dintre aceste valori au rămas în fiinţa noastră şi continuăm să ţinem cont de ele atunci când alegem să facem diferite acţiuni, atunci când vrem să luăm anumite decizii ce pot determina în special soarta noastră.

  Pe perioada adolescenţei şi în perioada imediat următoare mulţi dintre noi ne-am schimbat o parte dintre valorile personale. De exemplu, în locul ascultării de părinţi am pus ca valoare independenţa şi alegerea propriilor obiective. Nu am mai acceptat să ni se spună ce avem de făcut. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am început să avem valori precum, familia, profesia, banii, sănătatea etc.

 

Cum ne Stabilim Valorile Personale Spirituale

Conform studiului Național Happiness, realizat de Novel Research, 14,3% dintre români se declară profund fericiți, iar 24,8% se declară fericiți. Obiectivul Național Happiness este de a înțelege gradul de satisfacție și dinamica relației dintre nevoile populației și oferta societății.
Studiul Național Happiness, masoară indexul de fericire ca indicator compozit ce are la bază evaluarea gradului de satisfacţie general a vieţii și evaluarea nivelului fericirii.
Cele 12 domenii pe care le cuantifică acest studiu sunt: bunăstarea materială, relaţiile personale, educaţia, sănătatea, comunitatea, timpul liber, bunăstarea mintală, arta şi cultura, relația cu vecinii, mediul înconjurător, munca, guvernarea/administraţia publică.
Toate aceste domenii dacă stăm să judecăm sânt parte integrantă a valorilor noastre personale.
Care sunt valorile personale?

Iți propun următorul exercițiu de investigare a valorilor tale, în contextul spiritual.

 Astfel, ia o foaie de hârtie și un pix și scrie o listă lungă, cu toate răspunsurile la întrebarea: Ce este cu adevărat important pentru tine în viața ta?

Trebuie să ai minim 20 de răspunsuri. Iată câteva dintr-o listă de acest fel, doar ca exemplu: credință, iubire, devotament, autenticitate, contribuție, spirit de sacrificiu, libertate, învățare…
 Evident, este foarte important să fii sincer și să răspunzi ceea ce crezi cu adevărat și nu ceea ce familia, prietenii, societatea așteaptă de la tine. Notează pe hârtie ceea ce contează pentru tine acum, ceea ce simți cu adevărat, ceea ce aștepți tu de la tine în acest moment al vieții tale.
 Poți alege acum din cel mult douăzeci de răspunsuri, cinci dintre ele pe care le poți studia și evalua din nou. După ce ai făcut și această ultimă selecție, subliniază trei dintre ele. Acestea trebuie să fie principalele tale valori spirituale.
Cum te ajută valorile personale în evoluția spirituală?

Acum știi deja principalele trei valori ale tale. Știi ce este important pentru tine în evoluția ta spirituală. Este o informație extrem de importantă pe care trebuie să o iei în considerare.

 Iar acum vin întrebările:

În ce măsură viața ta de acum este în concordanță cu valorile tale spirituale?

În ce măsură societatea în care trăiești are aceleași valori cu ale tale?

În ce măsura comunitatea în care trăiești îți susține valorile tale?

Dacă răspunsul tău la întrebările de mai sus este afirmativ, este ok: se pare că ești spiritul potrivit la omul potrivit! In caz contrar, ar trebui să reflectezi la gradul tău de motivație și evoluție spirituală.

 Dacă tu din lista de mai sus ai ales ca valoare credința, dar:
 – nu respecți legile divine
 – nu ești o persoană iubitoare
 – nu te iubești pe tine
 – încerci sentimente de invidie
 – orgoliul tău este incomensurabil

Ori câte ceva din ce-am menționat mai sus sau toate la un loc, reflectă clar că această valoare- credința nu este valoarea ta acum, ori ar fi cazul să-ţi schimbi nişte obiceiuri, pentru ca scopurile tale să fie conforme cu valorile tale. Atât timp cât credința e doar pe lista de valori dar acţiunile şi scopurile tale se îndreaptă în direcţii diferite,  te îndepărtezi realmente de valoarea ta declarată, iar de fiecare dată când realizezi că nu ai făcut nimic pentru valoarea ta, te simţi frustrat şi nefericit.

Dacă de exemplu ţi-ai ales ca valoare credința, puneţi de patru ori întrebarea „de ce ?” legat de valoarea ta.

1. De ce e importantă credința pentru mine? Pentru că pentru mine credința înseamnă Adevărul.

2. De ce e important să cunoști Adevărul? Pentru că dacă cunosc Adevărul îl cunosc mai bine pe Dumnezeu.

3. De ce vrei să-L  cunoști mai bine pe Dumnezeu? Pentru că aşa Îl iubesc și mai mult şi mă iubesc și pe mine mai mult.

4. De ce e important să-L iubeşti şi să te iubești pe tine? Pentru că acum am responsabilitatea să mă dezvolt din punct de vedere spiritual.


În continuare îți propun un exercițiu de identificare a valorilor  personale, folosit și propus de majoritatea site-urilor din online. Credința ca valoare personală este aleasă cu titlu de exemplu.

Pasul# 1: Identifică valorile tale în funcţie de scopurile tale: Îți dorești să fi o persoană credincioasă, atunci îți pui întrebarea: Ce este adevărat important pentru tine în viața ta? Credința mai presus de orice.

Pasul# 2: Enumeră câteva evenimente care au o importanţă deosebită pentru tine. Argumentează.

Descoperirea credinței „cu adevărat” și a seminariilor de spiritualitate existente.

De ce? Pentru că m-a ajutat să mă descopăr pe mine.

De ce? Pentru că m-a ajutat să îndrept anumite comportamente anormale ale mele dintr-o perioadă anterioară şi cum să mă port mai bine cu semenii.

De ce? Pentru că îmi place să învăţ despre Divinitate.

De ce? Pentru că la seminarii simt că mă încarc cu energie pozitivă şi de entuziasm.

Examenul de absolvire al facultății

De ce? Pentru că a fost o zi plină de încredere în mine.

De ce? Pentru că radiam de fericire şi entuziasm şi energie pozitivă.

De ce? pentru că am fost foarte focalizată şi mi-am stăpânit emoţiile.

De ce? Pentru că funcţionam la capacitatea mea maximă.

Naşterea copilului

De ce? Pentru că am început să râd şi să mă bucur de fiecare năzdrăvănie a lui.

De ce? Pentru că învăţ să am grijă de cineva.

De ce? Pentru că învăţ să iubesc.

De ce? Pentru că învăţ să fiu responsabil.

 

În concluzie după acest exercițiu putem deduce că valorile materiale din exemplul de mai sus sânt direct proporționale cu dezvoltarea și evoluția spirituală și familia.

Pasul# 3: Acţionează constant pentru împlinirea scopurilor care sunt conforme cu valorile tale.

Este foarte important să ne identificăm cu ceea ce vrem să realizăm, la ceea ce vrem să tindem sau de ce nu să ajungem. Putem alege calea materială o cale aleasă în cele mai multe cazuri, o cale ușoară pe de o parte dar și destul de întunecată pe de alta.

Sau putem să alegem calea valorilor pur spirituale, o cale ce nu se bazează pe nimic material, o cale plină de Lumină dar în care ajung numai cei care o merită și cei care au fost aleși.

Exemple de valori personale spirituale

Adevăr, Afecţiune, Armonie interioară, Autocunoaştere, Bucuria de a trăi, Bucurie, Bunătate

Bune maniere, Caracter, Cinste, Credinţă, Credinţă în sine, Cultură, Devotament, Dezvoltare personală, Dragoste 

Educaţie, Generozitate, Iertare, Inspirație, Încredere în tine însuţi, Înţelepciune, Linişte sufletească, Motivație, Onoare

Optimism, Previziune, Prietenie, Recunoştinţă, Responsabilitate, Sacrificiu, Sănătate, Speranţă, Suflet, Viziune

 

Dacă îți place SLIDESHARE-ul de mai sus te rog distribuie-l mai departe prietenilor tăi, astfel să afle și ei despre valorile personale ce trebuiesc impuse în viață, iar dacă știi despre alte valori personale importante, scrie-mi mai jos în sectorul de comentarii.

Exit mobile version