Omul foloseste de foarte mult timp sunetele pentru a se vindeca atat fizic cat si spiritual. Toate religiile din lume folosesc muzica ca intermediar intre om si divinitate, dar treptat adevarata esenta a acestor imnuri sau incantatii religioase s-a pierdut, adica aceea de vindecare si echilibrare a corpurilor fizice si subtile. Acest lucru nu inseamna ca muzica religioasa nu mai are aceleasi atribute pentru cei care au urechi pentru ea. Sunetele, cu toate ca de cele mai multe nu le bagam in seama, contribuie la dispozitia noastra si chiar ne ajuta sa scapam de anumite afectiuni si stari de disconfort. Un bioenergoterapeut specializat in acest domeniu stie exact ce fel de sunete trebuie ascultate pentru ca ele prin natura lor vibratorie sa ajute un organism bolnav sau aflat in dezechilibru.

Actiunea sunetelor se produce cu precadere la nivelul chakrelor, dar pentru a intelege despre ce este vorba trebuie stiut cum actioneaza de fapt ele asupra acestor centrii energetici. Exista opt principii de baza ale sunetelor vindecatoare: cel al rezonantei, al ritmului, al melodiei, al armoniei, al tonalitatii, al timbrului, al efectelor cumulative si detectabile si al sunetului ca energie.

Ritmul poate energiza organismul si activeaza chakrele bazinului si ale splinei care sunt in legatura cu sistemul circulator si forta vitala fundamentala. Ritmul stimuleaza si activeaza energiile fizice, printr-un sunet de bataie al unei tobe, de exemplu, se poate actiona la nivelul vitezei cu care sangele circula prin organism.

Notele muzicale si rolul lor

Si: clarviziune, vizualizare, viziune spirituala si constiinta cosmica

La: clarviziune superioara, vizualizare, viziune spirituala, constiinta cosmica

Sol: vindecare, clarauditie, intuitie superioara, creativitate

Fa: vindecare, clarauditie, intuitie superioara, creativitate

Mi: claratingere, abilitata psihica

Re: claratingere, abilitate psihica – creativitate

Do: kundalini

Terapia cu ajutorul sunetelor este de fapt folosita de catre toata lumea, cei mai multi nedandu-si seama de acest lucru. Oricine in momentul in care aude o anume melodie simte o senzatie de relaxare si de bine in interg organismul. Aceasta nu este altceva decat terapie prin inermediul sunetelor folosita de oameni de cand au inceput sa evolueze. Desigur exista si anumite sunete care pot induce stari negative si care pot declansa chiar anumite afectiuni, fiind foarte bine cunoscut ca persoanele depresive asculta un anumit tip de muzica.

In urma unor cercetari facute de specialistii care studiaza muzica si actiunea ei asupra chakrelor s-a putut face o lista de compozitori care influenteaza in mod pozitiv fluxul energetic prin centrii de forta ai omului:

Chakra bazinului – Do central – J. Brahms, Simfonia nr. 1 in Do minor

Chakra splinei – Re – G. Mahler, Simfonia nr. 1 in Re major

Chakra plexului solar – Mi – W.A.Mozart, Simfonia nr.39 in Mi bemol major

Chakra inimii – Fa – J.S. Bach, Concertele Brandenburgice in Fa major

Chakra gatului – Sol – J.S.Bach, Concertele Brandenburgice in Sol major

Chakra Ajna – La – Mendelson, Cvartet de coarde in La major

Chakra crestetului – Si – J.S. Bach, Concertele Brandenburgice in Si bemol major.

Daca vreti sa urmati o astfel de terapie, o puteti face si singuri acasa cu melodiile pe care ati observat ca va binedispun, dar cel mai indicat este sa luati legatura cu un bioenergoterapeut specializat in acest gen de terapie alternativa care stie exact ce trebuie sa faca pentru a avea un rezultat pozitiv.