[dropcap]C[/dropcap]are sunt cauzele unui atac de panică?

Persoanele care au atacuri de panică in mod frecvent au una sau amandouă dintre cele două temeri caracteristice panicii: teama de moarte si teama de nebunie.

Manifestările resimțite la nivel somatic în timpului atacului de panică pot fi atât de puternic neplăcute încât persoana să simtă că va face un infarct sau că se va sufoca.

De asemenea, starea psihologică din timpul atacului, senzația de a pierde controlul asupra situației, determină teama persoanei că va înnebuni.
Atacurile de panică de multe ori încep în timpul perioadelor de stres mai accentuate decât cele normale din viața noastră. Ar putea fi o acumulare de multe lucruri. De regulă „stresul de fond”  se poate revărsa într-o panică.

[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]Descarcă aici minighidul pentru primul ajutor în tratarea atacurilor de panică.[/box]

Atacurile de regulă  încep după o schimbare de carieră, după o boală, sau o problemă relațională.
Să ne uităm la termenul de „atac de panică”, pentru că eu socotesc că acesta este doar un cuplu foarte inutil de cuvinte. Atacuri de panică: o etichetă crudă?
„Atacul de panică”, este de fapt un termen impropriu, din moment ce nimic nu este „atacat”. Este doar o alarmă  care poate suna atunci când este nevoie, deci nu este atacat nimic propriuzis.

Pentru ca o perioadă distinctă de frică și disconfort să fie diagnosticată drept atac de panică, este nevoie ca 4 sau mai multe din următoarele simptome să apară brusc și să escaladeze în intensitate în decurs de 10 minute:

palpitații, bătăi puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac; transpirații; tremur sau trepidație; senzați de scurtare a respiraței sau de ștrangulare; senzație de sufocare; durere sau disconfort precordial; greață sau detresă abdominală; senzație de amețeală, dezechilibru, vertij sau leșin; derealizare (sentimentul de irealitate) sau depersonalizare; frica de pierdere a controlului sau de a nu înnebuni; frica de moarte.

Schimbările înfricoșătoare (respirație rapidă, transpirație, puls ridicat, agitare) s-ar simți perfect natural, dacă ar fi fost difuzate în sala de gimnastică.
Toate „simptomele ciudate” sunt complet normale în circumstanțele potrivite: respirație rapidă, puls ridicat.

Corpul tău produce aceste răspunsuri pentru a ajuta la efortul fizic.

Așa că toate acestea sunt, în situații foarte extreme, reacții utile.

7 Tehnici și Trucuri Folosite în Anihilarea Unui Atac de Panică

 

1.# Lasă panica să știe cine e șeful!
Oprirea unui atac de panică înseamnă să preluăm din nou controlul.
Panica este puternică, dar nu este bună. Suntem toți născuți cu capacitatea de a intra în panică, dar panica este „oarbă”.

Asta înseamnă că nu știe de ce să se teamă. Dacă ați evita sau ați fugi de ceva (să zicem, încăperea în care are loc atacul de panică), atunci răspunsul atacului de panică va eticheta acel loc ca pericol.

În cazul în care panica devine doar un indiciu că o situație este într-adevăr fără pericol, ea va rechema factorii normali de energie.

Respirația se va încetini din nou, tensiunea arterială va reveni la normal, transpirațiile vor trece, și totul va reveni la normal. La fel ca atunci când pompierii revin la depozitul lor, după ce au descoperit că a fost o alarmă falsă.
2.# Evită situațiile stresante și detensionează-te!

O plimbare in parc, un sport, o meditație, întâlnirile cu prietenii, activitățile fizice te pot ajuta să reduci intensitatea unor stări de încordare, pentru că relaxează atât corpul, cât și mintea. Incearcă să ai o alimentație echilibrată, evită cât de mult poți cafeaua și nu încerca să îți găsești refugiul în alcool și în țigări, stimulente pentru sistemul nervos.
3.# Respiră o gură de aer proaspăt!
Când ne-am panicat, vom respira repede și mult în piept. Acest lucru se datorează faptului că organismul dumneavoastră presupune în mod greșit acest lucru. Acesta trebuie să-și exercite asemenea respirație ca și în cazul în care ai alerga foarte mult. Când  respirăm în acest fel  putem numi acest lucru hiperventilație.
Hiperventilația în general nu este gravă, dar se simte dramatic. Simptomele de hiperventilație includ vertijuri, dificultăți de respirație, palpitații cardiace și sentimente de slăbiciune.
Pentru a „opri” hiperventilația poți:

[tie_list type=”plus”]

  •  Ține-ți respiratia.  Sentimentul de a nu avea suficient aer nu este cauzată de respirația în care nu ai suficient oxigen, ci prin respirația prea deasă; astfel încât dacă îți ții respirația va împiedica acest lucru să se întâmplă. O perioadă de la zece la cincisprezece secunde repetată de câteva ori este suficientă. Acest lucru va reseta respirația la normal.
  • Face-ți  respirație diafragmatică profundă: lent, respirație profundă până la partea de jos a plămânilor. Respirația ar trebui să fie prin nas, cu expiratie care durează mai mult decât inspirația. Puteți număra rapid în minte până la 7 pe măsură ce inspirați și până la 11 pe măsură ce expirați.  [/tie_list]

4.# Accepta-ti sentimentele!
Din dorința de a-ți reprima trăirile s-ar putea să le dai o dimensiune catastrofică. Este important să realizezi că tu ești cel care deține controlul, nu ele.

Ceea ce ți se întâmplă nu este decât o reacție exagerată a corpului față de unele situații stresante, fobii și gânduri paroxistice. Nu te interioriza: vorbește cu un apropiat despre ceea ce simți. Conștientizându-ți starea, vei putea trece mai ușor peste ea. Și nu exagera cu criticile la adresa propriei persoane.

5.# Rămâi concentrat!
Gândește sau fă ceva care este metodic. În timpul perioadelor când panica este într-adevăr stăpână pe situație, partea de gândire a creierului devine mult mai puțin activă.
Dar, dacă începeți intenționat să numărați descrescător de la o sută în salturi de trei numere – „100, 97, 94, 91 … etc.” veți forța creierul să gândească la locul de muncă, un lucru care diminuează răspunsul la panică.

Rezolvați cuvinte încrucișate sau citiți o carte, chiar evaluați-vă propria anxietate pe o scară de la unu la zece – toate  astea pentru ca forța creierului tău să fie focusată pe mesajul: „Aceasta nu este o urgență reală, este de fapt o alarmă falsă! ”

6.# Folosiți tehnica MOARA!
Este o tehnică care funcționează ca o morișcă, de câte ori ai nevoie o poți folosi. Dacă o repeți și o repeți cu atât mai bine. Notează-ți această tehnică pe un post-it sau pe un carton. Afișeaz-o pe birou sau oriunde o poți avea la îndemână ca să o poți reciti. Când intri în panică citește-o și urmează instrucțiunile simple:

[tie_list type=”plus”]

  • M: Motivează-te prin acceptarea anxietății. Nu te împotrivi.
  • O: Observă anxietatea. Imaginează-ți că este în afara problemelor tale și tu doar ai observat-o.
  • A: „Act normal”. Primește-o ca pe ceva firesc. Continuă ca în cazul în care nu s-a întâmplat nimic. Panica în curând „se va plictisi”.
  • R: Repetă pașii de mai sus până când începi să te relaxezi din nou.
  • A: Așteaptă tot cei mai bun – va trece mult mai repede panica de câte ori faci asta.

[/tie_list]

7.# Cere ajutor de specialitate!

În funcție de intensitatea cu care le trăiești, anxietatea îți poate afecta relațiile cu colegii de serviciu, cu familia și cu prietenii. De aceea, nu te sfii să mergi la control. Este foarte important să se excludă prezența unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare sau hipertiroidismul.

Anumite remedii, tratamente prin bioenergie și terapia cognitiv-comportamentală sunt eficiente în tratarea acestor atacuri.
Atacul de panică se asociază adesea cu anxietatea și cu agorafobia, teama de locuri publice.

Terapeutul îți va cere să vii la şedinţele săptămânale și în plus, te ajută să identifici îngrijorările şi să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită.

Psihoterapia integrativă abordează persoana sub toate aspectele identității personale, a raportării la sine și la lume. Identitatea este cea care satisface nevoia inter și intrapersonală de coerență, de stabilitate și de sinteză care asigură o permanență în existență.

Identitatea personală se plasează pe un continuum ce implică legăturile din trecut în trăirea prezentului și construirea unui viitor dorit.

#Concluzie
Panica este alimentată de un abuz de imaginație, astfel încât să înveți să folosești imaginația ta productiv.

Atacurile tale de panică pot fi oprite în cochilia lor; de fapt, ele doresc să se exprime, corpul tău nu vrea să risipească energia inutil.

Utilizează aceste 7 trucuri și tehnici și vei trăi prima experiență în a opri un atac de panică înainte chiar acesta să înceapă.

Si într-adevăr vei trăi un sentiment foarte, foarte frumos.

Scrie-mi la rubrica de comentarii de mai jos dacă ai avut vreun atac de panică și cum l-ai abordat. Cum ți se par tehnicile de mai sus?

#Resurse

Cum sa invingem atacurile de panica-

Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentala-

Ajuta-te singur in caz de atacuri de panica-

atac-de-panica