[tie_index]Dezvoltare personală[/tie_index]

Dezvoltarea personală include activități și expereințe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale.

Cunoscut și sub denumirea de „self help” sau „evoluție personală„, conceptul de dezvoltare personală include și acitivăți formale sau informale pentru a dezvolta în alții roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.

Dezvoltarea personală este procesul personal și continuu, prin care ne schimbăm în mai bine pe noi înșine, cu fiecare zi.

Nu ne-am născut perfecți și nici învățați, putem însă să depunem un efort pentru a dobândi autocunoaștere, abilități și comportamente noi, pentru ca viața noastră personală si profesională să fie mai împlinită.

Bineînțeles că fiecare dintre noi ar trebui să știe cel mai bine ce își dorește de la viață și ce are nevoie pentru a-și îndeplini dorințele.

Până la urmă cum ne dorim să fie viața noastră, cum să evoluăm, cum să ne afirmăm profesional, sunt chestiuni care depind numai de noi.
Ele deind numai de acțiunile noastre, de modul nostru de gândire, de felul cum arătăm, și important, deci  nu în ultimul rând cât de „plini de viață” suntem, cât de iubitori, cât de fericiți.
Abordarea dezvoltării personale a fost și este abordată în toate modurile posibile, dar aici am să încerc să vă prezint cele mai simple reguli de aplicare pentru a reuși:

7 Reguli Ușor de Aplicat pentru o Reușită Totală în Dezvoltarea Personală

 

[tie_index]Regula #1. Stabilește Obiective[/tie_index]

Regula #1. Stabilește Obiective

Stabilește-ţi ferm obiectivele și focalizează-te pe ele.

Este extrem de important să avem obiective personale – este singura modalitate de a evolua.

Obiectivele personale nu trebuie să fie mari, ele pot fi lucruri mici pe care ne-ar plăcea pur și simplu sa le realizam.

Există atât de multe oportunități în viață și fără a ne stabili obiective personale nu vom putea face tot ceea ce suntem în stare.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Pentru a stabili obiectivele mai ușor, aici găsești „Lista cu obiective personale”[/box]

Obiectivele personale nu ar trebui să stea în calea activităților de zi cu zi.

Cu toate acestea, ar trebui să fiți conștienți de oportunitățile  care ar putea sa devină un obiectiv personal.

Putem alege obiective spirituale, de carieră, de bunăstare materială, de carieră sau pentru viața sentimentală, acestea fiind câteva exemple alese din graficul, simbolic numit „Roata Vieții”.

Untitled

Alege obiective a căror finalitate o poți controla; acestea trebuie să depindă doar de voința ta și performanța personală, de ceea ce-ți dorești cu adevărat să realizezi pe orice plan.
Aici poți să împarți obiectivele în obiective:
    [tie_list type=”checklist”]
 •  pe termen scurt
 •  pe termen mediu
 •  pe termen lung   [/tie_list]
Sau poți împărti obiectivele în funcție de importanță:
    [tie_list type=”checklist”]
 • obiective mai mici
 • obiective de amploare [/tie_list]
Obiectivele trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
     [tie_list type=”checklist”]
 •  să fie bine definiteindex
 •  să aibă dimensiuni măsurabile
 •  să poată fi îndeplinite – aici trebuie să fie un echilibru între imposibil și posibil
 •  să fie relevante pentru direcția pe care o urmărești în viața sau în carieră  [/tie_list]

Scrie obiectivele pe care le-ai ales. Este important să scrii obiectivele pe hârtie aceasta reprezentând o concretizare a acestora și a angajamentului pentru ducerea  lor la îndeplinire.

Fă-ți un plan de acțiune și respectă-l. Este important să ai în vedere pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru îndeplinirea obiectivelor, pentru a-ți putea urmări progresul.

Acest plan se poate schimba pe parcurs, însă relevanța, valoarea și necesitatea obiectivului trebuie să rămână aceleași.

[tie_index]Regula #2. Alege un Termen[/tie_index]

Regula #2. Alege un Termen

Trebuie să stabilești un termen limită de realizare a planului tău, care trebuie să fie nici prea mic, nici foarte mare pentru a-l duce la bun sfâîrșit.

Planificarea proiectului.

Pentru o serie de proiecte, planificarea propriu-zisă este precedată de o sub-fază de pregătirea planificării, care include specificarea performanțelor.

Specificarea performanțelor, în contextul pregătirii planificării, are un caracter general, precizînd ce este de așteptat să asigure procesul respectiv.

Această specificare acoperă atât întregul proiect, cât și fiecare fază critică pentru realizarea obiectivelor generale.

În cadrul analizei planului se definește obiectivul proiectului și sunt previzionate resursele necesare. Această analiză trebuie să precizeze în principal:index

 • cât va dura proiectul ?
 • este realizabil (fezabil) proiectul?
 • ce costuri implică acesta?

Prima problemă a planificării este durata, așadar vom analiza în cât timp ne propunem să realizăm acel plan sau obiectiv luând în calcul și ceilalți factori care stau la baza acestui plan.

După un studiu amănunțit vom încerca să dăm un termen pertinent al acestuia care să poată fi realizabil.

[tie_index]Regula #3. Fii original[/tie_index]

Regula #3. Fii original

Originalitatea nu constă în a spune ce nu a mai spus nimeni, ci în a spune exact ceea ce gândeşti tu însuţi –

Renunţă la a-ţi mai modela permanent strategia în funcţie de ceeea ce fac ceilalţi. Poţi trage cu ochii la ei, însă nu atât de mult încât tu să nu ai o strategie a ta.

Este bine să tragem un ochi în curtea vecinului, dar important este în final să ne bazăm pe forțe proprii, pe ceea ce ne îndrumă instinctul, numai așa vom putea să ne autodepășim sau să ne asumăm responsabilitatea atunci când planul eșuează.

Astfel o să simțim mai mult nevoia de a fi originali în ceea ce întreprindem în realizarea planurilor noastre. Iată câteva dintre motivele care ne stimulează această dorință(eva.ro):

 • educația: calitatea de a fi special, de a fi altfel decât ceilalți este, de multe ori, chiar exagerată prin educație, astfel încât copilul poate ajunge sa creadă că este atât de important să fii deosebit, încât nu mai contează dacă este în sens pozitiv sau negativ.
 • criza adolescentină: apoi, la vârsta adolescentei, apare oricum o criză existențială, în care persoana încearcă să își găsească individualitatea, să afle cine este. Dincolo de criză se așterne existența fiecăruia dintre noi ca adult, cu momente de inspirație și momente mai plate.
 • a conta printre ceilalți ca și individ: fiecare dintre noi simte nevoia de a fi original. În felul acesta, simțim că existăm, că ne punem amprenta în lume. Nevoia noastră de a aparține, de a fi apreciați de cei din jurul nostru susține dorința de a fi într-un fel în care nu mai este nimeni altcineva.

[tie_index]Regula #4.  Ai încredere în tine[/tie_index]

Regula #4.  Ai încredere în tine

Important este că poți să ai înceredere deplină în tine, că poți să-ți dezvolți încrederea în tine, dar să știi că nu există soluții rapide de dezvoltare a încrederii, ea se dezvoltă datorită seriozității tale prin care îți impui acest lucru.

1.Primul pas în dezvoltarea personală a încrederii este auto-evaluarea care te pregătește pentru ceea ce urmează.

Dacă încrederea în sine se bazează pe rezultate, primul pas presupune să te uiți la rezultatele pe care le ai deja și pe care tu le subestimezi.

sursa:www.cuvinte5.webnode.ro

sursa:www.cuvinte5.webnode.ro

Privește-te din exterior si gândește-te:

Ce ai tu de oferit?

Ce ai reușit să faci până acum?

Care sunt lucrurile de care ești mândru că le-ai făcut?

Care sunt succesele tale până acum, indiferent cât de mici?

Care sunt lucrurile la care te pricepi foarte bine?

Ia o foaie de hârtie și notează-ți cele mai mari 10 realizări din viața ta de până acum. Fii mândru de ce ai realizat chiar dacă lucrurile sunt banale în comparație cu ale altora.

Apoi pune-ti intrebarea urmatoare : Ce e important pentru mine si ce vreau sa ating in urmatoarele  12 luni?

Împarte acest obiectiv în bucăți mai mici. Împarte acel obiectiv în sub-obiective din ce în ce mai mici care pot fi făcute zilnic timp de o oră sau două pe zi.

2.Începe cu lucruri mărunte. Dupa ce ți-ai setat un obiectiv și l-ai împărțit în probleme simple, zilnice, concentrează-te să te ocupi numai de ele.

Nu încerca să faci și pentru mâine, nu te îngrijora pentru ce va urma.

Dacă planul tău e făcut corect, tot ce ai de făcut este să îți realizezi sub-obiectivul de azi și atât. În felul ăsta așezi cărămidă peste cărămidă și începi să vezi rezultate.

Rezultatele îți cresc încrederea în tine.

Este normal să se întâmple așa pentru că tu te ții de treabă!

sursa:www.imaginea-de-sine.blogspot.com

sursa:www.imaginea-de-sine.blogspot.com

 

3.Propune-ți obiective mai mari.

După ce ai făcut primul pas și ai văzut că te poți ține zilnic de niște obiective mici iar acestea îți aduc rezultate.

Rezultatele îți cresc încrederea în tine pasul următor este să te provoci pe tine însuți la lucruri mai mari decât până acum.

Gândește-te la ceva ce ți-ar îmbunătăți radical viața dacă ai reuși să-l duci până la capat.

Gândește-te poate chiar la ceva “impunător”, la un obiectiv care atins, ar putea influența în bine viețile a mai multor oameni.

Împarte acel obiectiv în bucățele mici, zilnice. Apoi repetă procesul.

Încrederea în sine se dezvoltă zilnic pe măsură ce ai rezultate. Nu uita asta.

[tie_index]Regula #5. Intră în joc[/tie_index]

Regula #5. Intră în joc

Calea cea mai sigură prin care poţi pierde este să rămâi la linia de start.

Întreabâ-te și iar întrebâ-te dacă poţi juca acest joc.

Fiecare om are dreptul și puterea de a fi extraordinar. Fiecare om are mai multă putere personală decât își imaginează.

Activarea acestor forțe palpabile îți va aduce în viața emoții pozitive și rezultate remarcabile.

Nefolosirea acestui potențial naște stres, rezultate slabe, ineficiență și cred că fiecare om merită mai mult.

Pare greu de crezut, tu însă trebuie să simți că poți fi mai tare, că poți face mai mult, că te poți exprima mai mult.

Atunci participă la competiție, este competiția ta.

Acest joc este un proiect mai mult pentru sufletul tău, chiar dacă rezultatele se pot vedea în toate planurile vieții tale.

Întrucât este important să intri în acest joc al vieții, decizia de a concura este importantă.

Se leagă, în primul rând, de cât de important ești tu pentru tine.

Vrei să investești în dezvoltarea personală a ta ca om și personalitate?

Dorești să-ți oferi mai mult?

Comoditatea ți-ar putea șopti că nu este urgent să începi acest joc, poate nici rațiunea nu este decisă?

Am observat ca mulți oameni evită să ia decizii.

Lipsa deciziilor de cele mai multe ori face doar ca timpul să treacă în defavoarea noastră.

[tie_index]Regula #6.  Fii responsabil[/tie_index]

Regula #6.  Fii responsabil

Renunţă la a te mai victimiza! Alege să fii responsabil pentru ceea ce urmează și pentru rezultatele tale!

Cu cât te consideri mai responsabil față de tot ceea ce te privește, cu atât devii mai liber.

A fi responsabil nu înseamnă să te învinovățești.

Nu ar avea niciun sens să te judeci la fiecare greșeală și nici nu te ajută cu nimic.

A fi responsabil înseamnă de fapt să-ți iei propria viață în mâini.

Trebuie să știi că stă în puterea ta să schimbi ceva.

Să schimbi rezultatele din viața ta care nu îți plac.

Diferența între învinovățire și responsabilitate este că atunci când te consideri vinovat regreți ce ai făcut.

Te simți trist și nu faci nimic pentru a schimba asta.

Pe când în cea de-a doua situație, știi că rezultatul tău se datorează unor anumite gânduri sau acțiuni.

Însă stă în puterea ta să schimbi ceva și o faci.

Dacă te consideri o victimă a împrejurărilor și blamezi oamenii, societatea și viața, ești întemnițat în propria închisoare pentru că nu ai nicio putere.

Tu ai decis să nu ai nicio putere și le-ai dat-o toată lor.

Da, e adevărat, greșesc și oamenii din jurul tău, însă dacă le pasezi lor responsabilitatea, depinzi de ei și poate ei nu au de gând să facă vreo schimbare.

Dar dacă te-ai uita la partea ta de responsabilitate și ai schimba chiar tu ceva, ce s-ar întâmpla?

E confortabil să fii sclav pentru că în momentul în care îți iei viața în propriile mâini.

Nu mai poți da vina pe nimeni, însă gândește-te, merită confortul atâta suferință, sclavie și nervi?

Cum ai putea obține acest confort fiind responsabil?

[tie_index]Regula #7. Riscă[/tie_index]

Regula #7. Riscă

Acest joc al excelenţei în viață presupune și acceptarea riscurilor.

Ce este riscul?
Majoritatea ar răspunde că riscul este posibilitatea de a fi rănit sau de a-ţi fi cauzate diverse prejudicii.
Această idee există şi în majoritatea dicţionarelor: pericolul sau posibilitatea de a pierde sau a suferi prejudicii.
O abordare a riscului presupune privirea acestuia din două puncte de vedere.
4-Motive-pentru-care-ar-trebui-să-riști-mai-mult-s1
Primul se concentrează asupra evenimentelor nedorite care pot aduce prejudicii sau pierderi. În acest sens se ridică următoarele întrebări:
Ce se întâmplă dacă planul eşuează?
Ce puncte slabe sunt în proiectul  respectiv?
Suntem capabili să respectăm termenele stabilite?
În acest caz nu identificăm oportunităţile, ci urmărim evitarea evenimentelor care pot duce la pierderi. Această abordare exclusivistă care se focalizează asupra evenimentelor nedorite se numeşte perspectiva riscului pur.
Al doilea punct de vedere al abordării riscului se referă la obţinerea informaţiilor necesare luării unei decizii corecte.
Când o decizie este luată în condiţii de ignoranţă, aceasta este o decizie riscantă şi poate conduce la un eşec.
Iar în cazul unei decizii fundamentate, bazată pe informaţii complete şi corecte, aceasta este mai puţin riscantă, iar şansele de succes în implementarea ei sunt mari.
Cele două puncte de vedere au în comun faptul că ambele privesc o activitate viitoare, o oportunitate care are întotdeauna un anumit grad de incertitudine.
 [tie_index]Concluzie[/tie_index]

Concluzie

Astfel, dezvoltarea personală a devenit o adevărată știință a succesului, a cărei “carte de căpătăi” rămâne celebra “De la idee la bani”  a lui Napoleon Hill – una dintre cele mai influente cărți din lume(după www.cheiasuccesului.ro) deschizătoare de drumuri în literatura motivațonală.

De la prima apariție a acestei cărti, în 1937, s-au publicat mii de cărți, audiobook-uri, seminarii și articole pe tema auto-dezvoltării.

Cei mai importanți autori în acest domeniu sunt, evident, americanii:

Anthony Robbins – expertul in dezvoltare personală numărul 1 in lume, Brian Tracy, Napoleon Hill, Earl Nightingale, Bob Proctor, David Schwartz, Dale Carnegie, Jim Rohn, Stephen Covey, Jack Canfield, Zig Ziglar si multi alții.

În ziua de azi, oamenii sunt mai interesați de dezvoltarea personală mai mult decât oricând, deoarece au devenit conștienți de faptul că stă în puterea lor și depinde numai de ei să devină fericiți și să-și atingă scopurile.

În plus, azi oamenii au la dispoziție milioane de resurse și informații despre diferitele modalități prin care își pot îmbunătăți viața.

Dacă știi alte modalități de dezvoltare personală și îmbunătățire a vieții scrie-mi mai jos în rubrica comentarii și nu uita să distribui prietenilor infograficul cu regulile pentru dezvoltarea personală.

[tie_index]Infografic[/tie_index]

Lauryn born 1986 is an accomplished economist, entrepreneur andCEO of Marx Worldwide, a global courier delivery services companyheadquartered in New York.