poluarea

Poluarea a devenit un subiect “la moda” in tara noastra de cand se vrea cu orice pret sa se exploateze toate resursele naturale ale Romaniei. Cel mai important dintre toate il reprezinta exploatarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana prin intermediul cianurilor, dar mai sunt o multime de alti “poluatori” si distrugatori ai ecosistemelor naturale. Efectele poluarii, in cazul in care se incepe exploatarea cu cianuri a aurului de la Rosia Montana, vor fi majore cu impact atat asupra mediului inconjurator cat si a vietii oamenilor.

Efectele poluarii cu cianura in cazul Rosia Montana

Pe langa faptul ca prin exploatarea miniera se distruge un ecosistem natural de pe un areal intins ( patru munti vor disparea ), inca o problema apare din cauza laculrilor de decantare pline cu cianuri. Acidul cianhidric are o temperatura de evaporare la 26,8 grade C si perioada de injumatatire a lui in aer este 1-3 ani. Vara cand temperatura critica este depasita acidul cianhidric se evapora si purtat de curentii de aer va afecta viata oamenilor, a animalelor si a plantelor din intreg Ardealul si poate din intreaga tara.

Efectele poluarii in cazul exploatarii gazelor de sist

Alt tip de poluare care face la fel de mare valva ca si in cazul Rosia Montana este cel al exploatarii gazelor de sist. Pe langa aur, omul are nevoie de carburanti si cum titeiul si ceilalti combustibili fosili folositi pana acum sunt pe cale de a se termina, a aparut noi resurse: gazele de sist. Tara noastra are mari rezerve de astfel de gaze dar problema care apare este ca prin exploatarea lor se polueaza o zona intinsa. Aceste gaze se afla la adancimi foarte mari in pamant si extragerea lor necesita pomparea de apa cu tot felul de substante chimice poluante pentru a putea ridica gazul la suprafata si pentru a putea disloca rocile. Astfel pe suprafete foarte mari apele subterane sunt poluate cu substante chimice si cu gaz metan. Pe langa acestea apare pericolul ca gazele sa ajunga in atmosfera ( 8% din cantitatea extrasa ) si sa o polueze ( gazul metan are efect de sera mult mai mare decat al CO2 ).

Astfel de actiuni ca si cele descrise mai sus au efecte nocive asupra starii sanatatii organismului uman si nu numai. Trebuie inteles ca un asemenea razboi pornit cu natura nu avem cum sa il castigam si mai devreme sau mai tarziu toate acestea se vor sparge in capul nostru. Politicienii si corporatiile nu tin cont de nimc decat de banii pe care ii baga in buzunar iar noi ne alegem cu bolile si cu moartea. Trebuie sa facem orice ne este in putinta pentru a opri aceste lovituri sub centura date poporului roman si nu trebuie sa uitam si celelalte actiuni care au impact asupra mediului cum ar fi hidrocentralele de pe raurile de munte sau masacrarea padurilor care distrug ecosistemele naturale.

Toate aceste actiuni distructive pe care oamenii le intreprind asupra mediului inconjurator au efecte secundare adverse asupra oamenilor atat la nivel fizic cat si la nivel spiritual. O lume in care nu mai exista natura asa cum a fost ea lasata de la Dumnezeu este o lume in care nicio fiinta vie nu mai poate trai.