meditatia crestina

Meditația crestina este o formă de conversație cu caracter personal și intim cu Dumnezeu.

Meditația creștină nu diferă cu mult de alte forme de meditație. Cu toate acestea, ea nu are nevoie de utilizarea de mantre, mătănii, sau chiar posturi specifice. Ca și în toate celelalte meditatii, ea necesită o eliberare a mintii de prea multe gânduri.

De asemenea, considerată ca o rugăciune mentală, meditație creștină este, probabil, cel mai eficient mod de a comunica cu Dumnezeu. Meditația creștină formală a început odata cu călugării. Ei citeau versetele biblice încet și  reflectau asupra sensului și mesajului Scripturii. Această formă timpurie de meditație este cunoscuta sub numele de „citirea divina”.Rugăciunile lor conduceau la un gând de iubire mentala catre Dumnezeu, pe care au numit-o contemplare. Dezvoltarea pornind de la citirea Bibliei, pentru a medita, pentru a se ruga, pentru a iubi pe Dumnezeu, a fost descrisa ca o scara de rugăciune, care i-a fost data termeni latini- lectio, meditatio, oratio, și contemplatio.

Există două forme de meditație creștine inca din timpul secolului al XX-lea. O formă este meditația creștină prin mantra. Mantra folosita din timpuri a fost Maranatha, care este cuvantul aramaic pentru „Vino, Doamne”. Cealaltă formă de meditație creștina este rugăciunea de centrare. Această formă folosește un cuvânt sacru pentru a transmite intenția cuiva de a fi în prezența lui Dumnezeu. O altă parte din această formă de rugăciune contemplativă este detașarea individului de la problemele sale psihologice.

Metoda „Cinci R” a Sf. Tereza de Avila este o modalitate buna de a lupta cu obstacolele de concentrare în rugăciune. Această metodă include: Esti gata, Citeste, Reflecta, Răspunde,Rezolva.

Esti gata ar însemna ținând cont de faptul că vă aflați în prezența lui Dumnezeu. Gândiți-vă la credința voastră de încredere și dragostea pentru el. Sa va para rău pentru păcatele voastre și cereti ajutorul pentru meditație.
Citeste poate însemna un pasaj preferat din Biblie sau orice altă carte spirituală, sau chiar citind doar o copie a unei rugăciuni preferate sau efectiv sa privesti o imagine religioasă.
Reflecta sunt mijloace de a concentra gândurile asupra versetului citit sau imaginii pe care v-ati uitat și a răspunde la întrebările care vă vor motiva pentru o contemplare mai profundă.
Raspunde este, în principiu în centrul procesului de meditație. Aceasta este de fapt începutul unei conversații mai profunde cu Dumnezeu. Când ați ajuns la acest stadiu, puteti vorbi acum cu El mai liber și deschis din adâncurile interioare ale sufletului vostru.
Rezolva este forma de a-ti lua la revedere într-o conversație. Terminati prin a-i mulțumi pentru timpul petrecut si terminati cu rugăciunea voastra preferata.
Cu toate acestea una este a alege să faci meditație creștina, alta este faptul că acesta nu este ca un mijloc de mântuire. Cum ar fi rugăciunea, meditația creștină este o simplă formă de disciplină spirituală, un fel mai profund de cult, precum și o întâlnire mult mai intimă cu Dumnezeu.