Metodele specifice medicinei spirituale sunt acele metode prin care cel ce practica aceste tipuri de terapie ajuta vindecarea fiintei umane prin intermediul credintei in Divinitate (indiferent de tipul de religie in cauza). Dumezeu insusi este vindecatorul iar cel ce practica o astfel de metoda are doar un rol de intermediar.

Diagnosticul in medicina spirituala nu este necesar si nu are rol important deoarece procesul de vindecare nu depinde de acesta si nici cunoasterea aprofundata a cauzelor bolii pacientului nu vor schimba metodele aplicate de catre terapeut. Vindecarea vine dinspre Divinitate si nu necesita cunostinte medicale din partea intermediarului.

Terapia are caracter universal pentru toate tipurile de afectiuni si din aceasta cauza factorul erorii umane este redus la minim. In centrul vindecarii spirituale se afla Dumnezeu iar credinta prin regulile sale devine o arma extrem de puternica in procesul de vindecare. Orice deviere de la aceste reguli face ca rugaciunea sa devina ineficienta, de aceea intermediarul trebuie sa cunoasca foarte bine aceste reguli si sa ii informeze asupra lor pe cei ce vin pentru ajutor.

Masurile preventive sunt de asemenea strans legate de mentinerea credintei in Dumnezeu si gandirea pozitiva. In viziunea medicinei spirituale cauzele afectiunilor trupului uman se afla in indepartarea de Dumnezeu si in credinta diminuata sau incorecta a celor ce sufera de diverse afectiuni.

Medicina spirituala este adesea practicata de catre persoane carismatice aflate in structurile diferitelor biserici crestine sau a altor religii sau organizatii cu caracter religios. Aceste tipuri de medicina au fost si sunt practicate de catre persoane precum Bruno Groning in perioada anilor 50, Braco vindecatorul din Srebrenjak Zagreb in zilele noastre si de insusi Isus Cristos acum doua mii de ani.

 

Spre deosebire de alte metode terapeutice precum medicina energetica, cel ce practica medicina spirituala prezinta urmatoarele caracterisitici:

– Nu este cel care are puterea de a vindeca ci doar cel prin care se manifesta puterea si cuvantul dumnezeiesc ajutandu-i astfel pe pacienti sa il gaseasca pe Dumnezeu si puterea vindecatoare ce vine dinspre divinitate.

– Poate lucra in acelasi timp cu un numar mare de oameni fara riscul de a-si consuma energia proprie si de a-i pune in pericol pe pacienti.

– Nu are nevoie sa cunoasca in profunzime diagnosticul pacientului deoarece vindecarea si ajutorul nu sunt indreptate spre o anumita zona cu probleme a organismului sau a psihicului ci catre minte si corp ca un tot unitar.

– Metoda de aplicare a terapiei este aceeasi indiferent de afectiunea de care sufera pacientul.