aromaterapie

Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei, adica a terapiei bazata pe anumite plante care au proprietati tamaduitoare asupra organismului uman. Aromaterapia urmareste posibilitatea de a vindeca anumite boli si afectiuni prin aromele si parfumurile contitnute in substantele volatile ale unor plante. Acesti produsi volatili sunt de fapt esente naturale extrase din plantele aromatice si uleiuri esentiale. Aceste substante se folosesc de foarte mult timp de catre oameni ca si condimente sau parfumuri dar si cu scop terapeutic. Aceste substante complexe au in componenta lor hormoni din palnte, substante nutritive si multe alte mii de substante biochimice, unele dintre ele nedescoperite inca de catre stiinta. Ele au proprietatea ca atunci cand sunt aplicate pe epiderma sau sunt inhalate sa fie absorbite foarte repede si duse cu ajutorul sistemului circulator in locul unde organismul are nevoie de ele. In afara de faptul ca improspateaza aerul din incaperile in care sunt lasate sa se evapore, aceste substante volatile pot stimula anumite organe din corpul omului, ajuta la calmarea persoanelor care sunt prea agitate si au un rol antibacterian si de dezinfectie al spatiului in care sunt lasate.

In urma unui experiment s-a demonstrat ca uleiurile volatile lasate timp de jumatate de ora intr-un spatiu infestat cu 210.000 colonii microbiene, au distrus toate mucegaiurile si stafilococii, de fapt in acest spatiu ramanand doar patru colonii. Din cauza acestor capacitati de care sunt in stare aceste substante, este indicat ca ele sa ne insoteasca tot timpul atat in spatiul in care locuim cat si la locul de munca, daca acest lucru este posibil.

Scurt istoric al aromaterapiei

In lumea antica, China, Egipt, Grecia sau Arabia, uleiurile esentiale extrase din plante erau foarte des utilizate. Un sfat care vine de la parintele medicinei, Hipocrates, este ca cel mai bun mod de a iti mentine sanatatea este sa faci zilnic cate o baie in care au fost dizolvate aceste substante, urmata de un masaj cu aceste uleiuri. In Ayurveda, medicina traditionala indiana, masajul facut cu uleiuri aromatice ocupa un loc important de peste 3.000 de ani.

In anul 1894 au avut loc primele cercetari stiintifice ale substantelor volatile continute de plante, de catre J. Miguel, iar la inceputul sec. al – XX –lea, R. M. Gattefosse, in urma unei arsuri dobandite in timp ce lucra la elaborarea unui parfurm, a turnat peste rana primul lichid care i-a picat in mana. Acesta era un ulei esential obtinut din lavanda si ca prin minune durerea s-a ameliorat foarte repede si rana s-a vindecat fara a lasa o cicatrice in urma ei. In urma acestui incident chimistul Gattefosse a tras concluzia ca aceste substante nu sunt utile doar in industria parfumurilor, ele pot fi folosite cu mare succes si in vindecarea anumitelor afectiuni. Tot el este responsabil si de denumirea de aromaterapie.

La inceputul anilor 1930 doctorul Edward Bach a renuntat la medicina moderna si s-a apucat sa studieze medicina naturista, devenind foarte cunoscut in domeniile bacteriologiei, imunologiei, homeopatiei si al medicinei naturiste. In urma cercetarilor, savantul, a tras concluzia ca indiferent de durerea care este resimtita mai exista si o cauza emotionala a suferintei pacientului.

In ziua de azi, cu ajutorul tehnologiei care a facut posibila cercetarea si observarea acestor substante, s-a demonstrat ca aromaterapia este o alternativa demna de luat in considerare ca si terapie alternativa si poate inlocui fara nicio problema multe tratamente scumpe si care, de cele mai multe ori, au si efecte secundare nedorite.

Cu toate ca aceasta forma de medicina alternativa actioneaza doar pe baza mirosului, rezultatele obtinute sunt uluitoare din punct de vedere terapeutic. Acest lucru se datoreaza faptului ca aromele actioneaza la toate nivelele fiintei umane: fizic, spiritual, mental si emotional.

Aromaterapia la indemana oricui

In acesasta metoda de medicina alternativa nu trebuie neaparat sa consultati un bioenergoterapeut, fiecare persoana putand sa isi procure o lampa de aromaterapie de pe piata. Principiul de functionare al acestei lampi este foarte simplu si la indemana oricarei persoane: se dizolva cateva picaturi de ulei esential aromatizat sub care se pune o lumanare care sa ajute la evaporarea substantei. Pentru ca terapia sa aiba eficienta dorita trebuie ca substanta folosita sa fie neaparat naturala fara nimic sintetic in ea.

Chakrele si aromaterapia

Fiecarui centru energetic ii corespunde o anumita planta din care s-a extras substanta aromatica:

Muladhara: cedru si cuisoare.

Swadhisthana: ylang-ylang si santal.

Manipura: lavanda si rozmarin.

Anahata: trandafir.

Vishuddha: salvie si eucalipt.

Ajna: menta si iasomie.

Sahasrara: tamaie si lotus.