Site icon

Cum să Aplici 7 Idei Pentru a-ți Dezvolta mai Ușor Viața Spirituală

viata spirituala

 

Unul din planurile evoluției personale este cel spiritual. Prin acest plan acționăm pentru a evolua, ținând cont de ceea ce simțim că am avea nevoie la momentul actual. Aici găsești câteva idei ce te pot ajuta în dezvoltarea evoluției tale pe plan spiritual. Poți începe cu oricare dintre ele, le poți aplica pe rând, sau numai o parte dintre ele.

7 Idei Pentru a-ți Dezvolta mai Ușor Viața Spirituală

#1. Meditează

Meditația este un fenomen mental biofizic care descrie o stare de atenție asupra unui gând, asupra conștientului, subconștientului sau incoștientului. De obicei implică atenția spre gândirea însăși, dar fără a te lăsa dus de gânduri. E unul dintre cele mai bune practici pe care le poți implementa.

Deși mult timp meditația a fost privită ca un subiect ezoteric, în zilele noastre tot mai multe persoane recurg la acest procedeu din dorința de a-și relaxa mintea și trupul, de a-și îmbunătăți capacitatea de concentrare, de a elimina stresul și de a ajunge la un echilibru interior. Este un bun procedeu de ați dezvolta viața spirituală. Câteva sfaturi pentru o meditație mai bună:

1. Așează-te în poziția de meditație. Cea mai accesibilă poziție este cea în care stai în șezut pe podea, pe un scaun ori pe un taburet. Dacă stai pe podea, cea mai confortabilă poziție este pe o pernă cu picioarele încrucișate. Este foarte important să stai confortabil. Ține-ți gâtul, umerii, spatele drepte. O postură corectă te va ajuta să respiri mai bine.

2. Relaxează-ți corpul. Închide ochii și vizualizează fiecare parte a corpului, începând cu degetele, picioarele, gleznele și urcă cu ochii minții pe tot corpul pâna la cap. Relaxează-ți umerii, gâtul, ochii, fața, fălcile și limba, deoarece acestea sunt cele mai comune zone în care se adună tensiunea.

3. Stai nemișcat și începe să fii conștient de zona din jurul tău, de corpul tău, de sunetele care te înconjoară. Nu reacționa și nu încerca să schimbi nimic. Doar fii conștient de exterior.

4. Respiră. Focusează-ți atenția pe respirație. Respiră încet, dar adânc, astfel încât să-ți poți simți plămânii. Nu îți forța însă respirația. Observă cum se simte respirația în nări, gât, piept și stomac când inspiri si expiri.

5. Alege o mantră: un cuvânt, sunet sau frază pe care să o repeți pe parcursul meditației. Mantrele au rolul de a te ajuta să te concentrezi mai bine. Poți rosti mantra cu voce tare sau în gând. O mantra simplă pentru începători poate fi: „Inspir, expir!”.

6. Relaxează-ți mintea. Încearcă să te focusezi pe mantra ta, deși există riscul ca gândurile să-ți fugă către problemele cotidiene. Dacă se întâmplă acest lucru nu te impotrivi, este normal. Vei vedea ca în unele zile mintea ta va fi mai relaxată și te vei concentra mai ușor, iar în altele îți va fi puțin mai greu să te relaxezi. Însă nimic nu este interzis, lasă-te în voia simțurilor.

7. Practică meditația cât de des poti. Începe cu un interval de 5-10 minute de meditație pe zi și extinde practica pe măsură ce te vei simți mai confortabil.

 [box type=”download” align=”aligncenter” class=”” width=””]Aplicând cele 7 idei de dezvoltare ale vieții spirituale, este important să păstrezi tot timpul la vedere și graficul cu ideile pentru dezvoltarea vieții spirituale. (varianta printabilă)[/box]

#2. Recunoaște

Poți face asta mulțumind când ai primit ceva, o poți face atunci când te rogi la Divinitate, o poți face ca parte a meditației, mulțumind Divinității și oamenilor sau a ceea ce există în jurul tău. Aceasta te va ajuta mult în viața spirituală.

Practica gratitudinii are mai multe beneficii(conform florinrosoga.ro):

#3. Iartă

Iertarea este în primul rând o revenire către sine și nevoile de bază. Iertând acceptăm greșelile celor din jur și nu rămânem blocați în frustrare și nefericire.(psychologies.ro)

Deși suntem conștienți de necesitatea iertării vedem că ne este mult mai ușor să ne cerem iertare decât să iertăm.

Acest lucru poate veni din educația noastră, din faptul că am fost crescuți să cerem mereu iertare pentru greșelile noastre dar, în viața noastră au fost prea puțini cei care ne-au cerut iertare.

De aceea, ne lipsește practica, exercițiul iertării. Prin urmare, e bine să învățăm să rezolvăm această problemă dificilă. Dacă supărarea a depins în mai mare măsură de celălalt, iertarea depinde de noi.

Imaginează-ți că în fața ta se află un om pe care nu-l poți ierta.  Ceea ce te ține și te oprește de la iertarea reală este doar teama că omul acesta îți poate provoca din nou durere. Teama aceasta este rezistența la iertare.

Dacă renunț la ranchiună împotriva celui din fața mea, nu înseamnă că am încredere deplină în el. Iar dacă înțeleg acest lucru, este posibil să mă apropii de vindecare. Chiar dacă persoana care a savârșit răul, nu regreta ceea ce a făcut, asta nu înseamnă că nu îl pot ierta.

Un lucru util ar fi să te gândești la calitățile pozitive ale celui ce ți-a greșit, la lucrurile bune pe care le-a făcut, ca om.

Dacă există o cât de mică lumină, încearcă să o derulezi în minte, înlocuind astfel emoțiile negative, conservate în colțul întunecat al memoriei.

Energia pe care o cheltui ținând minte doar răul care ți s-a făcut, îți poate afecta sănătatea. Aceste resurse mentale ar putea fi utile dacă le folosești pentru cei care îți sunt dragi.

#4. Bucură-te

Bucuria=Sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească.

1.Bucură-te de clipă. Alege în fiecare zi o perioadă de timp în care să te bucuri, să fii fericit.

2.Bucură-te de vremea de afară, gândește că este dată de Dumnezeu și de aceea așa trebuie să fie.

3.Bucură-te de familia ta, de prietenii tăi, de colegii tăi, nu întâmplător există în viața ta.

Fericirea se naşte în interiorul nostru, în inimă. Fericirea este un sentiment venit de dincolo de raţiunea umană. Aşa cum am spus mai sus, profesorul Constantin Dulcan(conform gandul.info) admite că inima este corespondentul minţii, raţiunii divine. Astfel, o cale către găsirea fericirii este credinţa şi recunoştinţa faţă de Creator, dar şi faţă de creaţiile sale – ceilalţi oameni, animale, natură.

 

Pentru fericire este foarte important să fim recunoscători pentru că existăm. Am apucat încă o zi. Atâţia alţii nu mai apucă ziua aia. Fii recunoscător lui Dumnezeu că exişti, fii recunoscător pentru părinţii tăi că te-au crescut, fii recunoscător celor de pe urma cărora tu citeşti o carte bună, înveţi, fii recunoscător celor datorită cărora porţi hainele pe care le porţi, că le-au creat ei. Şi să te întrebi ce poţi să faci tu pentru ei. Uite, eu sunt medic bun, pot să îi vindec. Atunci, toate lucrurile vor fi la un alt nivel. Sigur că suntem diferiţi, că cel care mătură strada are altă fericire decât fericirea mea, dar  asta nu înseamnă că eu am dreptul să îl dispreţuiesc, pentru că eu nu pot trăi fără el”, spune Constantin Dulcan.

#5. Trăiește-ți viața

 

O viață trăită prin alegere este o viață cu acțiuni conștiente. O viață trăită la voia întâmplării este o viață inconștientă.

Neale Donald Walsch

A trăi conștient înseamnă să preiei controlul vieții tale, să te gândești la deciziile pe care le iei în loc să le iei fără să gândești, să avem o viață pe care o vrem decât una care ne trage după ea.

Urmărește astfel ca viața ta să aibă un sens. Caută acel sens. Poate sună imposibil, încearcă să te gîndești de-a lungul timpului care e sensul vieții tale. Nu trebuie să fie ceva măreț. Poate nu-l vei găsi vreodată, contează să-l cauți. Iată ce ne sfătuiește www.opr.ro

1. Fă din reflecția asupra vieții o rutină zilnică. Poți ține un jurnal, să reflecți asupra zilei, ca o rutină de seară sau să ai o sesiune săptămânală când îți revizuiești viața sau îți iei ceva timp să te gândești la toate lucrurile care ți se întâmplă… este important să te gândești la ele în mod regulat.

2. Cel puțin o dată pe an, revizuiește-ti scopurile din viață. Ce vrei să faci în viață? Ce este important pentru tine? Cum ai vrea să fie viața ta? Și cum vei ajunge acolo? Scrie-le și pune-le undeva unde să le vezi des.

3. Revizuiește-ti relația, deasemenea.  Persoanele pe care le iubim sunt printre cele mai importante lucruri în viața noastră, dacă nu cele mai importante. Trebuie să te gândești la relația ta. Petreci suficient timp cu ei? Le arăți aprecierea ta? Este vreo modalitate prin care să îmbunătățești relația voastră? Trebuie să ierți sau să-ți ceri iertare pentru ceva? Sunt bariere care ar trebuie sparte? Comunicarea poate fi îmbunătățită? Revizuiește-ți de asemenea relația cu ceilalți , cum ar fi colegii de muncă de exemplu.

4. Ia în considerarea impactul tău asupra lumii. Cum afectează ceea ce faci, ceea ce consumi și cum trăiești în mediul înconjurător? Cum afectează asta oamenii din lumea a treia? Cum afectează asta pe cei săraci, neputincioși și fără putere de exprimare? Cum afectează comunitatea ta? Viața ta are un impact, chiar dacă te gândești la asta sau nu. Trebuie să fii conștient de cum deciziile tale afectează pe ceilalți.

5. Descoperă-te. Nu într-un mod murdar. Ia-ți niște timp să te gândești la ce fel de persoană ești. Ce valori ai. Dacă îți trăiești viața conform acelor valori. Cum tratezi oamenii. Cum te tratezi pe tine. Gândește-te la asta: Ce vrei ca oamenii să spună despre tine după ce mori?

 

#6. Citește

Ei bine, pentru cei mai mulți dintre noi, lectura a devenit un adevărat hobby. O mică plăcere a vietii, pe care ne-o acordăm mai des sau mai rar. Însă, dacă încercăm să privim în profunzime, vom vedea că lectura prezintă reale beneficii de care noi, cititorii, ne putem bucura pe deplin.(www.1cartepesaptamana.ro)

Care sunt acestea?

O cultură generală vastă. Cu cât crește numărul cărților pe care le citim, cu atât mai multe și mai variate vor fi și cunoștintele dobândite.

O gândire analitică dezvoltată. De cele mai multe ori, cărțile aduc în atenție subiecte ce pot fi abordate din mai multe unghiuri.

O memorie mai bună. Se pare că și pentru asta există o soluție: cărțile. Acestea stimulează activitatea cerebrală, îmbunătățind astfel și memoria.

 Relaxare. Din când în când, simțim nevoia acută de liniște si relaxare. În acest caz, lectura spirituală este remediul perfect. Deconectează-te de cotidian și refugiază-te în povestea pe care o citești.

Pot vindeca o depresie. În prezent, cărțile sunt privite ca fiind o terapie pentru minte si suflet. Și nu spun eu asta, ci aceia care au făcut cunoscută biblioterapia. O terapie prin cărți, ce ne ajută să reducem stresul, să devenim mai optimiști și mai încrezători în forțele proprii.

Citește cărți religioase, care te pot ghida pe calea spirituală a religiei tale. Printre cele mai cunoscute sunt Biblia, Coranul, Istoria Religiilor Mergi cu regularitate la biserică pentru slujbele religoase ale credinței tale dacă simți că asta te apropie mai mult de Divinitate.

Citește spre exemplu cărțile lui Dalai Lama: Despre fericire, viață și multe altele și Puterea prezentului a lui Eckhart Tolle.

#7. Fii modest

Atunci când renunțăm la ego, ne angrenăm de fapt, cel mai puternic în realitate. E o diferență între a te auto-respecta și aprecia pentru ceea ce ai realizat și a lăsa toate aceste lucruri să te definească în ochii tăi și ai celorlalți, pe care din mândrie exagerată îi privești de sus, cu aroganță. Cei mai inteligenți oameni ai lumii au dat dovadă în același timp de foarte multă modestie.

Uneori, în viață trebuie să știi să renunți. Nu merită să fii încăpățânat, nu judeca după orgolii și atunci știi când să mergi mai departe și când să te oprești. Acest lucru te face foarte productiv și rareori se întâmplă să nu obții ceea ce îți dorești cu adevărat, în primul rând fiindcă ești foarte clar în privința lucrurilor pe care ți le dorești.

Modestia este importantă pentru viața spirituală și este deseori înțeleasă si folosită greșit. Mai mult decât orice altceva, înseamnă de fapt respect. Înseamnă să respectăm oamenii și să ne respectăm întâi pe noi. Atunci când vorbim frumos cu cineva și îi spunem un simplu „mulțumesc”, ne respectăm întâi pe noi. Cuvintele sunt dacă vrei cartea noastră de vizită.

Concluzie

Acestea sunt câteva idei ce te pot ajuta în dezvoltarea ta spirituală, poți să le aplici, poate multe dintre ele chiar le folosești, cert este că măcar o parte dintre ele folosite zi de zi funcționează. Te ajută să mergi mai departe, să treci prin viață, să evoluezi, sau să atingi o treaptă superioară din punct de vedere al evoluției tale.

„Trăiește-ți viața” este un mod  care îl aplicăm fără să ne dăm seama, important este să conștientizăm că viața noastră este cel mai frumos și important lucru ce ni se întâmplă aici.

De aceea „Fii recunoscător lui Dumnezeu că exişti, fii recunoscător pentru părinţii tăi că te-au crescut, fii recunoscător celor de pe urma cărora tu citeşti o carte bună, înveţi, fii recunoscător celor datorită cărora porţi hainele pe care le porţi, că le-au creat ei.”

Sunt sigur că ai găsit mai sus mai multe idei care să te ajute. Ce poți face mai departe: Folosește aceste idei și schimbă-te iar acum trimite-le pe email celor mai buni prieteni ai tăi!

Exit mobile version