Majoritatea afectiunilor patologice pe care le are organismul omului sunt de natura energetica si nu fiziologica, cum cred majoritatea oamenilor. Din aceasta cauza multe dintre tratamentele medicinei moderne nu au rezultate, pe cand bioenergoterapia poate sa le rezolve. Astfel sunt o multime de cazuri in care medicina moderna nu mai are ce sa faca, dar prin terapie cu bioenergie si tratamente naturiste toate aceste probleme se rezolva. Acest lucru se intampla deoarece terapia prin bioenergie se ocupa de tratarea corpurilor subtile ale omului si implicit si de cel fizic, pe cand medicina moderna se concentreaza doar pe corpul fizic. La debutul lor toate afectiunile isi au originea din cauza dezechilebrelor energetice si de acest lucru isi poate da seama doar un bioenergoterapeut. El poate pune un diagnostic in functie de anumite nereguli pe care le observa in corpurile energetice si poate prescrie o terapie care sa rezolve aceste probleme. Diagnosticul este pus in functie de culoarea pe care o observa in aura ( corpul energetic ) sau de golurile pe care le vede in ea, si in functie de cele observate prescrie sedinte de bioenergoterapie.

Metodele prin care se poate face acest gen de terapie alternativa variaza de la caz la caz, astfel se pot face tratamente de acupuncura, presopunctura, reflexoterapie, pase bioenergetice si multe altele. Prin aceste metode de tratament se echilibreaza vibrational si energetic organismul in asa fel incat el sa se poata vindeca singur. Actiunea propriuzisa a vindecarii se face asupra centrilor energetici ( chakre ) si asupra fluxului energetic care  curge prin meridiane. Dupa efectuarea a mai multe sedinte de terapie problemele de sanatate pe care le are pacientul se amelioreaza si chiar se vindeca fara a fi nevoit sa foloseasca medicamente sau alte interventii care apartin de medicina clasica. Prin aceste metode se pot vindeca afectiuni la nivel incipient, pe care perosana in cauza nici nu stia ca le are, ele nemanifestand niciun simptom. Putem spune ca acest fel de tratament actioneaza atat preventiv cat si combate problemele de sanatate existente.

Pentru a intelege cum functioneaza bioenergia trebuie sa stim ca pe langa corpul fizic omul mai are si alte corpuri energetice care vibreaza la alta frecventa si de aceea nu pot fi vazute de marea majoritate a oamenilor. Insa exista persoane care au capacitatea de a vedea si aceste corpuri energetice si care in functie de ceea ce vad asupra lor pot vindeca si ameliora majoritatea afectiunilor cu care oamenii se confrunta tot mai des in ziua de azi. De fapt unul dintre motivele pentru care oamenii sunt tot mai predispusi la tot felul de probleme de sanatate il reprezinta stresul cotidian si alimentatia necorespunzatoare care nu face altceva decat sa dezechilbreze fluxul energetic din organsim, fapt care determina aparitia bolilor.

Majoritatea tehnicilor folosite in bioenergoterapie sunt preluate din medicina traditionala orientala unde de mii de ani este forma principala de terapie in foarte multe zone. In occident aceste metode sunt relativ noi dar castiga din ce in ce mai mult teren in detrimentul medicinei moderne, mai ales ca odata cu evolutia tehnologica s-a demonstrat ca intradevar corpul uman are si un invelis energetic si ca aceasta are un rol in buna functionare a corpului fizic.