coada soricelului

3. Sucul de coada soricelului

Acest produs se obtine din planta proaspat recoltata cu ajutorul unui mixer in care se pun 50 de grame de planta si 50 de ml de apa de izvor. Dupa omogenizare se strecoara totul printr-un tifon si se consuma 50 de ml din acest suc pe zi impotriva afectiunilor hepato – biliare. Sucul obtinut din coada soricelului se consuma proaspat, imediat dupa filtrare in doza unica, zilnica. Se fac cure de 2 luni urmate de 3 saptamani de pauza.

Extern se poate folosi pentru tratarea arsurilor si ranilor.

4. Tinctura

Se obtine din 20 de linguri de pulbere de coada soricelului, pusa intr-un borcan, peste care se pune jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade. Se etanseizeaza borcanul dupa care se lasa la macerat intr-un loc calduros, vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza iar tinctura obtinuta se pune in sticlute inchise la culoare si se depoziteaza in spatii intunecoase si racoraoase. Se administreaza intern cate o lingurita diluata cu putina apa, de patru ori pe zi. Administrarea timp de 3 -6 luni a acestei tincturi reduce semnificativ nivelul colesterolului rau, a trigliceridelor in medie cu 12 % dupa doua luni de tratament.

Cei care sufera de hipertensiune vor avea si ei beneficii in urma administrarii de tinctura de coada soricelului. Administrarea se face la ore fixe : 8, 14, 18 si 23, cate o lingurita  diluata cu putina apa, iar efectul poate fi observat dupa 2 luni ( tensiunea diastolica scade cu 10 % iar cea sistolica cu 2 -3 %).

5. Cataplasma

Este indicata pentru tratarea alergiilor cutanate. O mana de flori maruntite de achillea millefolium se lasa la macerat in apa calduta de 40 – 50 grade, dupa care se aplica peste zona afectata, se bandajeaza cu un tifon si se lasa asa timp de o ora. In cazul alergiilor acute cataplasma se lasa cel putin doua ore pe locul afectat, eventual se poate pune putina gheata pentru a se reduce efectul suparator al mancarimilor. Impotriva eczemelor alergice se face un tratament de cel putin o luna in care se tine cataplasma o ora zilnic pe locul afectat.

6. Alifia

Acest produs este un foarte bun tratament impotriva hemoroizilor si ranilor. Pentru a-l produce avem nevoie de un ibric in care se pun 150 ml de ulei de floarea soarelui, 6 lingurite de inflorescente de coada soricelului foarte fin tocate, 2 lingurite de rasina de brad si 2 lingurite de ceara de albine. Ibricul se pune pe aragaz la foc 10 minute, timp in care se amesteca continuu.  Cand toate ingredientele s-au lichefiat si omogenizat cum trebuie, se ia ibricul de pe foc iar substanta obtinuta se filtreaza printr-un tifon si se lasa la racit. In momentul in care preparatul a ajuns la temperatura camerei, acesta se depoziteaza in frigider.

Alifia obtinuta are un efect cicatrizant miraculos. Impotriva ranilor deschise se foloseste in prima faza tinctura de coada soricelului din cauza efectului dezinfectant si antiimflamator. Cand rana este inchisa si tesuturile incep sa se refaca se poate folosi alifia care va grabi vindecarea, va prevenii eventualele infectii  si va usura o refacere estetica a zonei afectate.

Impotriva hemorizilor acest produs are efecte foarte bune, opreste hemoragia, reduce inflamatia, senzatia de mancarime si de usturime.

7. Uleiul

In 500 ml de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan se pun 10 linguri de inflorescente de coada soricelului uscata si maruntita. Preparatul se lasa la soare sa se macereze timp de 14 zile, dupa care se filtreaza si se pune in sticlute inchise la culoare. Depozitarea se face in spatii racorase si intunecoase.

Acest produs este folosit in cazul arsurilor de orice fel: chimice, solare, opariri sau arsuri produse de caldura ridicata. Uleiul trebuie aplicat pe suprafata afectata de 3 – 4 ori pe zi pana la vindecare.

8. Infuzia folosita pentru spalarile vaginale

Reteta de preparare a infuziei este cea descrisa mai sus la infuzia combinata, cu precizarea ca trebuie facuta mai concentrata, adica se foloseste dublul cantitatii de planta de coada soricelului. Infuzia preparata se foloseste la spalaturi vaginale cu ajutorul irigatorului timp de 10 minute, pentru ca principiile active sa aibe timp sa intre in contact cu  tesutul epitelial vaginal.

Acest tratament este functioneaza impotriva ranilor de pe colul uterin si de la nivelul mucoasei vaginale. Deasemenea este indicat impotriva candidozei. Aceasta infuzie nu distruge flora vaginala.