Site icon

Reiki – Energia Vindecatoare

 

Despre Reiki putem spune ca este in primul rand o educatie si o cale spirituala ce are ca scop dezvoltarea si echilibrarea fiintei umane in plan spiritual, emotional si fizic prin aplicarea si canaliarea Energiei Univerale Vitale dar si o tehnica energetica de terapie.

Numele Reiki provine din limba japoneza si este format prin fuzionarea celor doua cuvinte-silabe kanji Rei (universal) si Ki (energie, spirit, forta vitala) iar principiul de baza este canalizariea energiei universale vitale existenta in tot ceea ce ne incojoara: fiinte umane, animale, plante, obiecte, materie.

Principiile si tehnicile acestei arte au fost descoperite si elaborate de catre Mikao Usui (15 august 1865- 9 martie 1926) care a studiat budismul, arte orientale de vindecare Chi-Kung si Ki-Ko.

Pornit in cautarea si cunoasterea unor cai avansate de vindecare si autodezvoltare Mikao Usui calatoreste in lume studiind medicina, psihologie si religii. In 1922 in urma studiului unor documente antice decide sa urce intr-un pelerinaj pe muntele Kurama unde dupa 21 de zile de meditatie si a unei revelatii spirituale descopera principiile si simbolurile Reiki.Urmeaza o perioada de calatorii in care maestrul Usui practica si raspandeste tehnica si spiritul Reiki in Japonia initiind pana la finalul vietii sale 16 maestri.

In 1925 Mikao Usui il cunoaste pe Chujiro Hayashi, ofiter in marina armatei japoneze care devine initiat si maestru . El va is va aduce aportul la Reiki prin structurarea tehnicii in trei grade: gradul I, gradul II si maestru . In clinicile pe care Hayashi le-a infiinta in Kyoto si Tokyo practicantii si studentii Reiki lucrau ca voluntari pentru o perioada de timp pentru a obtine educatia si initierea in grade superioare. Unul dintre pacientii clinicii Hayashi din Tokyo, Hawayo Takata, nascuta in Hawaii, devine prima persoana din afara Japoniei ce va fi intiata in Reiki si in 1937 obtine gradul II ducand tehnica in Hawaii unde va crea o clinica. Dupa o vizita a maestrului Hayashi la acea clinica in Kapaa, Takata primeste gradul de maestru. Pana la finalul carierei, Hawayo Takata va instrui 22 de maestrii raspandind tehnica in America si Europa.

In urma revelatiei de pe muntele Kurama , Mikao Usui a descris simbolurile de baza ale Reiki: Cho Ku Rei simbolul puterii si al focalizarii dar si al trezirii, Sei He Ki simbolul mental-emotional, Hon Sha Ze Sho Nen simbolul vindecarii la distanta si al conectarii si Dai Ko Mio simbolul maestru.

Practica terapeutica Reiki consta in pozitionarea mainilor pentru transmiterea Reiki. Tehnicile si pozitiile au evoluat de la cele cinci pozitii descrise de Usui la sapte pozitii practicate dupa tehnica Hayashi fiind standardizate la doisprezece pozitii de catre Takata in sistemul cunoscut si practicat in vest..Aceste pozitii corespund in mare cu cele sapte chacre de baza.

In prezent Reiki-ul este predat si practicat in structura celor trei grade:

Gradul I necesita patru acordaje si consta in invatarea pozitiilor de baza ale mainilor pentru pentru energizare sau pentru autotratament.

Gradul II consta in primirea de catre student a primelor simboluri cu intermediul carora poate efectua energizari de obiecte, reorienta energia intr-o camera sau trimite energia la distanta.

Primele doua grade reprezinta nivelul practicantului si contin toate cunostintele pentru ca acesta sa poata aplica invataurile si tehnicile Reiki.

Cel de-al treilea grad este destinat celor ce vor sa predea aceasta arta, initiatul primind un nou simbol si instructajul in tehnica initierilor si poate fi atins doar dupa o perioada de cel putin trei ani de practica Reiki. Durata de studiu pentru gradu al treilea este de aproximativ un an.

O parte importanta a Reiki este reprezentata de Hatsurei-Ho, o tehnica ce combina meditatia cu purificarea energetica fiind foarte utila in purificarea corpului de energie negativa, dezvoltarea spirituala si in consolidarea canalelor Reiki.

 

In prezent in Romania Reiki este practicat si studiat in marile orase de catre mai multe asociatii si specialisti, popularitatea acestei arte crescand constant de la an la an.
Fac precizarea ca bioenergoterapeutul Maria Ciobanu se delimiteaza de  practicile Reiki, ea lucrand numai cu Lumina sfanta si cu ajutorul energiei christice.

Exit mobile version