manastirea curtea de arges

Un alt punct de mare insemnatate turistica, pe care agentia ECOtravel il pune la dispozitie impreuna cu un program de sedinte de bioenergoterapie , este faimoasa Manastire a Argesului. Acest lacas de cult a fost ctitorit de catre domnitorul Neagoe Basarab intre anii 1512 – 1517 si are un loc important in cultura romaneasca datorita celei mai vechi balade populare de la noi din tara: Legenda Mesterului Manole. Este cunoscuta si ca biserica episcopala din cauza ca a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748. Biserica are o lungime de 18 metri, inaltimea de 25 de metri si latimea de 10 metri. In mod curios in aceasta biserica naosul si pronaosul nu sunt despartite de o usa, ci de un chenar de usa care este montat intre doua coloane.

In decursul timpului aceasta constructie a suferit mai multe lucrari de renovare iar forma pe care o putem vedea in ziua de astazi se datoreaza arhitectului francez Andre Lecomte du Nouy si a arhitectului roman Nicolae Gabrielescu pe la mijlocul sec. al XIX -lea. Renovarea s-a terminat in anul 1885 si biserica a fost sfintita in data de 12 octombrie 1886.

In interiorul bisericii se pot vedea picturi murale executate de pictorii francezi F. Nicolle, Charles Renouard, dar si ale pictorului roman N. Constantinescu. Un alt obiectiv de mare insemnatate in aceasta ctitorire sunt cele 12 coloane care reprezinta pe cei 12 apostoli. Tot aici se mai afla si moastele Sfintei Filofteea, parti al moastelor Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana, precum si Evanghelia Invierii din Sambata Mare care a fost scrisa cu ltere de aur de catre Regina Elisabeta. Biserica este si locul de veci ai celor mai insemnati regi pe care i-a avut tara noastra, Ferdinad si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.

Conform atestarilor documentare, in data de 16 august 1517 aici a avut loc canonizarea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului si patriarh al Munteniei intre anii 1500 si 1505.

Manastirea de la Curtea de Arges este unul dintre simbolurile Romaniei, atragand anual peste 100.000 de turisti si pelerini. Cel mai mare flux de vizitatori este la “Adormirea Maicii Domnului”, la “Izvorul Tamaduirii” si de ziua “Sfintei Filofteea”, cand moastele sfintei sunt scoase afara iar pelerinii trec pe sub ele pentru a fi aparati de boli si rele.

Legenda mesterului Manole

Mesterul Manole, conform legendei este cel care a construit acest lacas din porunca domnitorului Neagoe Basarab. Problema a aparut ca toata lucrarea ce era facuta pe timp de zi, noaptea se surpa pana ce in vis mesterului i s-a spus sa zideasca pe cineva in zidurile bisericii. Soarta a facut ca persoana care sa trebuiasca sa fie zidita sa fie chiar Ana, sotia lui Manole care a venit cu mancare la sotul ei. Legenda spune ca Ana ar fi  zidita undeva in partea sudica a manastirii. Cand constructia a fost ridicata domnitorul impresionat de ceea ce a vazut, a dat porunca ca sa fie luate toate scarile pentru ca muncitorii sa moara acolo si sa nu mai poata face la fel de frumos. Manole si-a facut niste aripi sa zboare de pe acoperis, dar la fel ca si Icar s-a prabusit si a murit. In locul in care s-a prabusit se spune ca brusc a inceput sa izvorasca apa, care de fapt provine din lacrimile mesterului. Exista un izvor in apropierea manastirii despre care se spune ca ar fi in locul in care a picat Manole.

Legenda Sfintei Filofteea

O alta legenda mai putin cunoscuta se refera la o fetita de 12 ani care ducea mancare muncitorilor tocmiti de catre tatal sau. In drumul ei s-a intalnit cu niste cersetori carora le-a daruit mancarea. Cand a ajuns la destinatie, tatal ei orbit de furie a ucis-o cu toprul. Corpul fetitei, care de fapt este Sfanta Filofteea, nu a putut fi ridicat de pe jos pana in momentul in care nu a fost pomenit numele Manastirii Argesului. Preotii manastirii auzind acest lucru au hotarat sa ii duca moastele in manastire.

Calea de acces

Manastirea Curtea de Arges se afla la 36 de km NV de Pitesti si la 150 km de Bucuresti. Accesul spre ea se face pe autostrada care leaga Bucurestiul de Pitesti, de pe care se face un drum lateral care merge spre Curtea de Arges