Reflexoterapia este o practica ce vine in ajutorul nostru din medicina traditionala orientala unde este folosita de mai multe mii de ani. Corpul uman prezinta anumite puncte energetice reflexogene asupra carora prin anumite tehnici de masaj se aplica o presiune care aduce organismul uman la o stare de echilibru atat din punct de vedere al sanatatii cat si spiritual.

Bioenergoterapeutul care practica reflexoterapia trebuie sa deblocheze meridianele de flux energetic. Prin sedinte de masaj reflexoterapeutic sanatatea organismului se restabileste si durerile sau senzatiile neplacute dispar. Prin reflexoterapie, bioenergoterapeutul nu face altceva decat sa ajute organismul uman sa se vindece singur pe cale naturala prin principiul eliminarii blocajului de flux energetic.

Talpile si palmele sunt, in general, cele asupra carora se aplica masajul reflexoterapeutic. Corespunzator pentru fiecare zona anatomica a organismului uman, exista puncte de reflexoterapie astfel putandu-se crea o harta a zonelor asupra trebuie exercitata presiune.

Linia diafragmei

Sub oasele metatarsiene ale labei piciorului se afla linia diafragmei de pe talpi. Aceasta linie traverseaza zona cea mai lata a talpilor. In palma, linia diafragmei porneste de la locul in care are loc unirea policeului cu mana si se opreste la 2,5 centimetri sub articulatia degetului mic. Deasupra acestor linii se afla zonele corespunzatoare inimii, timusului, umerilor si plamanilor.

Linia taliei

Se afla la mijlocul talpilor, in zona in care acestea devin mai inguste sau in palma incepe in locul unde se articuleaza policeul cu mana si strabate palma spre muschiul extern care se afla la cca 4 cm sub degetul mic. Deasupra acestor linii se afla zonele care corespund organelor vitale: ficat, stomac, pancreas, vezica biliara, rinichi etc.

Linia pelvisului

Este localizata in harta reflexoterapiei, pe talpi in marginea superioara a calcaiului, iar in palma este situata la aproximativ 2 centimetrii deasupra pumnului orientata spre terminatia musculara a palmei. Aceasta liniea a pelvisului mai este cunoscuta si sub denumirea de linia bazinului si aici se afla proiectiile intestinelor gros si subtire.

Linia ligamentara

In talpa se poate observa usor incordand si ridicand degetele de la picioare, in spatiul dintre degetul mare al piciorului si urmataorul se simte un ligament orientat vertical si tensionat ca un elastic. In palma ea incepe la unirea dintre degetele aratator si mijlociu si traverseaza in lungime toata suprafata palmii.

Linia umerilor

Aceasta mai este denumita si linia secundara si exista doar pe talpi in locul unde se unesc degetele cu talpa.

Acestea sunt liniile asupra care un bioenergoterapeut trebuie sa lucreze si sa creeze presiune pentru a vindeca anumite afectiuni sau pur si simplu pentru a face o persoana sa se simta mai bine.

Lobul Urechii

Alta zona care trebuie luata in considerare de catre specialistul in reflexoterapie, in afara talpilor si palmilor, este urechea. Acestei zone ii corespund ochii, glanda pituitara si glanda pineala si deasemenea lobul urechii mai este asociat capului.

Pinna

Este situat aproape de varful urechii si acestei zone ii sunt adresate alergiile si anumite rani. In urma unor cercetatari s-a demonstrat ca mai are efect asupra picioarelor si stomacului.

Helixul

Este reprezentat de partea exterioara a urechii si este impartita in mai multe zone. Partea cea mai groasa a helixului, sau punctul lui Darwin, rezolva in urma stimularii, durerile la nivelul membrelor. Partea ascendenta a spiralei urechii este proiectia pentru sistemul nervos si endocrin, dar si pentru intestine.

O astfel de medicina alternativa poate rezolva anumite probleme foarte usor fara avea mari complicatii. Specialistul bioenergoterapeut trebuie sa spuna neaparat pacientului ca in urma sedintelor in reflexoterapie pot aparea si cateva efecte secundare dar care sunt complet normale si care nu trebuie sa intrerupa tratamentul (schimbarea culorii si mirosului urinii si transpiratiei, greata, voma, diare, subfebrilitati, stare gripala falsa).

Reflexoterapia este contraindicata in cazul sarcinii, alaptarii, tumorilor maligne, insuficientelor renale acute, infarctului miocardic acut .