Musetel

 

Metodele terapeutice ale medicinei naturiste se bazeaza pe principiul folosirii preparatelor si ingredientelor naturale fara ca acestea sa fie tratate si alterate chimic. In lista ingredientelor folosite se regasesc plantele, mineralele, uleiuririle esentiale sau preparatele pe baza de miere.

 

Diagnosticul in aceste tipuri de metode terapeutice consista in examinarea fizica dar sunt luati in calcul si factori precum starea mentala a pacientului si caracteristicile mediului in care acesta traieste. Este important sa subliniem ca modurile de a diagnostica o persoana difera de la o forma la alta de medicina de tip naturist. Homeopatia foloseste metoda conversatiei care printr-o analiza speciala ajunge sa releveze cauzele problemelor iar medicina ayurvedica si alte metode precum fitoterapia ajung la diagnosticul corect prin analiza pulsului, a irisului sau a formei limbii.

 

Tinand pasul cu evolutia tehnologiei medicina naturista apeleaza la metode de diagnostic computerizat din care putem exemplifica metode ca AMSAT, OBERON sau STRANNK. Destul de des, mai ales in aria fitoterapiei occidentale, cu exceptia homeopatieie, diagnosticele si analizele medicinei conventionale sunt folosite ca punct de pornire a terapiei.

 

Terapia pe care o aplica diversele forme de medicina naturista consista in consumarea diferitelor produse naturale ce nu au fost supuse alterarii sau procesarii chimice cum ar fi uleiuri esentiale, minerale, plante, produse din miere. La acestea se adauga dietele vegetariene si infometarea controlata.Tratamentele si modul de aplicare al acestora difera de la o metoda la alta.

 

In civilizatia vestica produsele folosite in medicina naturista, conform regulilor si legislatiei sun considerate si etichetate drept suplimente alimentare si nu au statut de medicamente spre deosebire de civilizatia orientala unde spre exemplu medicina si tratamentele ayurvedice au statut medical egal cu cele ale biomedicinei occidentale iar medicii ayurvedici studiaza in universitati recunoscute de stat.

 

Cu toate ca majoritatea produsele existente pe piata trebuie sa treaca prin procesul aprobarii de catre institutii precum ministere de sanatate, controlul calitatii alimentelor, etc, ne lovim zilnic de produse care sunt vandute drept tratamente miracol si care pretind ca au proprietati de vindecare a cancerului, diabetului sau ale altor afectiuni pe care biomedicina nu le poate vindeca. Este indicat sa ne ferim de acest tip de produse si sa apelam doar la cele care sunt recomandate si prescrise de metodele care au fost dovedite si aplicate cu succes si recunoscute de-a lungul timpului.

 

Diferenta intre medicatia biomedicala si cea a medicinei naturiste consta in filosofia prepararii acestor substante. Biomedicina incearca sa trateze o afectiune prin descoperirea, izolarea si extragerea unei substante sau compus cheie dintr-o anumita planta sau organism sau sintetizarea acelei substante cu ajutorul chimie pe care apoi o va introduce intr-un comprimat sau sirop ce va trebui consumat la intervale fixe de timp. Medicina naturista incearca sa lase acea substanta activa in produsul in care se gaseste in mod natural (de obicei in plante). In acest fel efectele secundare des intalnite in medicamentele sintetizate de biomedicina sunt reduse si evitate datorita faptului ca in produsele naturale dozajul si combinatia elementelor sunt receptate mult mai bine de organismul nostru care s-a adaptat in mod natural de-a lungul timpului la acestea.

 

La metodele prin care medicina naturista trateaza prin produse naturale afectiunile se ma aidauga si metodele de prevenire ce constau in schimbarea stilului de viata, exercitiu, contactul cu natura si gandire pozitiva.

 

Medicina naturista are ca principiu de baza unitatea si echilibrul cu natura a fiintei umane. Printre cele mai recunoscute modele de medicina naturista putem enumera: homeopatia, fitoterapia, aromaterapia, apiterapia cat si studiul plantelor medicinale din medicina traditionala chineza, ayurvedica, tibetana sau unani si metodele si dietele alimentare pentru o viata sanatoasa.