fitoterapie

Generalitati

Rostopasca este o planta comuna intalnita aproape peste tot, cu proprietati miraculoase si foarte uzuala in medicina alternativa. Mai este cunoscuta in popor sub numele de negelarita sau iarba de negi din cauza latexului ei de culoare galbena ( in contact cu aerul se brunifica )  care are proprietatea de a vindeca negii. Face parte din familia Papaveraceae si are denumirea stiintifica de Chelidonium majus. Frunzele ei sunt simple, alterne si nestipelate, florile apar in luna septembrie, sunt bisexuate cu simetrie radiala, au culoarea galbena si sunt grupate in umbele simple. Fructul este o capsula.

 

Zona de raspandire si perioada recolteaza

Aceasta planta parca stie de puterea ei de vindecare asupra organismului uman si de aceea este cea mai raspandita in jurul asezarilor omenesti in locuri ferite de soare. Culesul plantei se face in zilele insorite si se culeg de la ea frunzele tulpinile si florile cu grija, fara a deranja radacina din care planta se va regenera. In zilele ploioase nu este indicat sa se culeaga aceasta planta deoarece isi pierde din putere, ploaia producand oxidarea substantelor active din ea. Infloreste incepand cu luna aprilie si pana in septembrie.

 

Actiunea terapeutica

Din cauza continutului mare de alcaloizi  (chelidonina, homochelidonina, sanguinarina, cheleritina, oxichelidonina, chelidimerina, berberina, coptizina, tetrahidrocoptizina, stilopina, protopina, alfa – alocriptopina, magnoflorina si sparteina ) pe care aceasta planta ii sintetizeaza, a vitaminei C si a sarurilor minerale aceasta planta are actiune farmacologica in peste 100 de afectiuni ale organismului uman. Cele mai importante afectiuni pe care rostopasca le poate trata sunt: leucemia, colicile biliare, negii, psoriazisul, dischinezia biliara, acneea, eczemele, enterocolitele, hepatitele atat cele acute cat si cele cronica si sub forma de extract poate opri dezvoltarea tumorala in cazul cancerului hepatic. Are actiune antitumorala, antivirala, analgezica, antiimflamatoare, antimicrobiana, antispastica, coleretica si intareste sistemul imunitar.

 

Moduri de preparare in vederea folosirii pentru diferite tratamente

 

  1. Pulberea de rostopasca se obtine prin macinarea fina a tulpinilor de rostopasca iar produsul obtinut se pastreaza in recipiente de sticla bine astupate. Trebuie depozitat in spatii racoroase dar nu mai mult de 3 saptamani.

 

  1. Tinctura se obtine din 15 linguri din pulbere amestecata cu 400 ml de alcool alimentar de 60 de grade. Dupa ce se omogenizeaza bine pulberea cu alcoolul se tine la macerat timp de doua saptamani, se filtreaza si se poate pastra timp de un an intr-un loc fara lumina si racoros.

 

  1. Infuzia se prepara din 4 linguri de planta uscata maruntita care se pune in jumatate de litru de apa si se lasa sa stea acolo timp de 8 ore. Planta ramasa dupa strecurare se pune la fiert in alta jumatate de litru de apa timp de 5 minute si se lasa sa se raceasca. Dupa racire se combina cu apa in care a stat planta initial timp de opt ore si se obtine o solutie care este foartebuna de folosit pentru tratamente externe.

 

  1. Cataplasma  se obtine din cateva frunze tocate de rostopasca puse intr-un recipient cu apa calduta timp de doua ore, dupa care se ia planta si se aplica peste locul afectat. Cataplasma se inveleste cu tifon si se lasa sa actioneze timp de aproximativ o ora.

 

Tratamente pe cale interna

In tratarea leucemiei se foloseste in combinatie cu urzica si mladite de soc. Se pun 2 lingurite de plante uscate la 250 ml de apa clocotita si se bea 1 litru pe zi.

In tratamentul bolilor hepato-biliare se foloseste tinctura si se consuma de 3 ori pe zi cate 10 picaturi.

Gastrita se trateaza tot cu tinctura, se beau de 5-6 ori pe zi cate 10 picaturi.

Pentru combaterea hemoroizilor se foloseste infuzia. Se consuma 2-3 cani pe zi din care se bea cu inghitituri mici.

 

Tratamente pe cale externa

In cazul tumorilor maligne de piele si al bataturilor se aplica compresii cu infuzie de rostopasca.

Pentru pete pe cornee, sangerarea retinei, dezlipirea de retina si cataracta se recomanda sucul obtinut din stoarcerea plantei. Cu el trebuie unsa pleoapa spre coada ochiului.

Psoriazisul se trateaza cu infuzie care trebuie bauta si cu pulbere cu care se pudreaza locul.

Negii dispar cu ajutorul sucului obtinut din stoarcerea plantei. In fiecare dimineata si seara se tamponeaza si dupa o luna – o luna si jumatatea acestia vor disparea.

 

ATENTIE !!!

In cazul supradozarii, planta poate deveni toxica din cauza alcaloizilor pe care ii contine.  Este interzisa consumarea de catre femeile insarcinate si de catre copii sub 12 ani a produselor obtinute din rostopasca.