argiloterapie

Argila este un element pe care stramosii nostrii il utilizau din cele mai vechi timpuri atat ca material de constructii, in olarit sau sculptura, cat si ca agent terapeutic. Argila este de fapt o roca sedimentara formata din mai multe elemente: cuarturi, mica, silicati, diferiti oxizi, minerale etc., care in combinatia aceasta au un rol terapeutic in tratarea diferitelor afectiuni ale organismului uman. Folosirea ei in terapie a fost preluata, probabil, din observarea animalelor care instinctiv o folosesc pentru a-si trata afectiunile de care sufera. Exista dovezi care vin tocmai din antichitate (papirusuri egiptene, scrieri care provin din grecia si roma antica) care atesta folosirea acestui element in tratarea diverselor inflamatii interne ale organismului, a arsurilor si infectiilor pielii, a abceselor, a tratarii afectiunilor tubului digestiv si chiar in tratarea sifilisului. In timpul primului razboi mondial, argila a fost folosita pentru tratarea dizenteriei care facea foarte multe victime in randul soldatilor.

Apa combinata cu argila

Apa argiloasa este formata dintr-o combinatie de argila si apa, apa este de preferat sa fie o apa structurata in acest caz. Se poate folosi cu succes apa sfintita sau apa curata de izvor. Aceasta solutie obtinuta din combinarea prafului obtinut din argila uscata cu apa se poate folosi atat pentru cure interne cat si sub forma de cataplasme si pansamente. Culoarea pulberii obtinute din argila poate varia de la alb, gri, galben, verde pana la rosu in functie de elementele continute in ea.  Dupa elaborarea solutiei aceasta trebuie sa stea cateva ore inainte ca ea sa fie consumata sau folosita la pansamente si cataplasme.

Pansamentele si cataplasmele pe baza de argila

Pentru folosirea argilei strict pentru cataplasme si pansamente vom pregati o solutie cremoasa omogena din pulbere de argila uscata si apa. La fel ca si in cazul apei argiloase aceasta trebuie sa stea cateva ore inainte de a se utiliza. O informatie buna de a fi cunoscuta este ca acest mod de folosire a argilei este ca ea nu se adreseaza doar contra cicatrizarilor sau diferitelor afectiuni ale pielii, ci se poate folosi si in tratamentul organelor interne. In aceste cazuri mai complicate trebuie cerut sfatul unui bioenergoterapeut specializat in acest fel de terapie care va sti exact ce fel de argila trebuie folsita si unde sau cum trebuie utilizata.

Proprietatile terapeutice ale argilei

Argila are o mare putere de absorbtie in organism, este un antitoxifiant remarcabil, mareste capacitatile de aparare ale organismului intarind sistemul imunitar, actioneaza foarte bine pentru boala in general dar si pentru diferite cazuri in particular, are proprietati de cicatrizare a ranilor extraordinare si nu in ultimul rand are proprietatea de a reincarca energiile corpului uman.

Cateva dintre bolile in care tratamentul pe baza de argila are eficienta: insuficienta biliara si hepatica, ulcer stomacal, gastrita duodenala, colici nefritice sau litiazice, nevroze, depresii, artrite, migrene, bronsite, guturai, sinuzita, amigdalita, sciatica, arsuri si foarte multe altele.

Pentru orice fel de afectiune serioasa sau cronica este bine sa fie consultat  un bioenergoterapeut care va sti exact ce tratament trebuie folosit pentru afectiunea respectiva, el cunoscand proprietatile miraculoase ale acestui “pamant viu”.