apiterapie

Apiterapia este o ramura din medicina alternativa care foloseste in tratarea si prevenirea afectiunilor organismului uman, produsele obtinute din apicultura: mierea, polenul, laptisorul de matca si veninul de albine. Produsele obtinute din apicultura sunt produse 100 % naturale si omul le colecteaza din stup sau direct de la albina ( veninul ). Pe langa avantajele date prin apiterapie, albinele au un rol important in existenta vietii pe pamant, daca albinele ar disparea ar disparea o multime de plante si animale si implicit si viata oamenilor ar fi pusa in pericol. Produsele la care omul are acces datorita albinelor au si o valoare nutritiva importanta pe langa cea data de folosirea lor in diverse terapii.

Produsele folosite de om din stup

Oamenii folosesc o gama variata de substante produse de albine: mierea, polenul, pastura, propolisul, laptisorul de matca, ceara, veninul de albine, apilamilul si capaceala. Aceste substante sunt produse de catre albine prin culegerea, prelucrarea si depozitarea unor substante naturale de aceste insecte minunate si pe care omul le foloseste intr-o multime de situatii.

Produsele apicole cu valoare nutritiva

In produsele obtinute din stup se regasesc substante care sunt indispensabile vietii omului, aici gasindu-se vitamine, minerale, proteine, glucide asimilabile in mod direct, lipide, enzime, acizi organici, toti aminoacizii necesari pentru metabolism etc. Dintre toate substantele pe care le prelucreaza albinele cel mai important din punct de vedere nutritiv este mierea, ea fiind substanta naturala care are formula cea mai apropiata de cea a sangelui uman. Pe langa acestea, este cel mai usor de asimilat si cel mai tolerat aliment de catre organismul uman. Valoarea nutritiva este de 3.150 kcalorii/kg, la fel ca si 3,5 kg de carne sau 12 kg de legume.

Produsele apicole folosite de apiterapie si rolul lor

  1. Mierea de albine

Miera este o substanta produsa de catre albine care are un rol important in reglarea functiilor organismului uman. Este considerata un antibiotic natural si este foarte bogata in enzime, vitamine si minerale; este de un real folos in cazul afectiunilor renale, digestive, sanguine, este un bun detoxifiant pentru ficat si rinichi. Mai are proprietatile de a fi un bun cicatrizant, antihemoragic, tonifiant si fortifiant.

ATENTIE !!!

Este recomandat a nu se folosi de catre cei care sufera de diabet !!!

  1. Polenul de albine

Polenul are o valoare nutritiva extraordinara pentru organismul uman: 100 de grame din aceasta substanta are cca 270 de calorii si contine apa, glucide, lipide, vitamine ( cele mai importante sunt cele din grupa B), minerale ( Ca, Fe, K, Mg, I etc. ). Este recomandat de a fi folosit cu succes pentru reglarea tranzitului intestinal, arderea grasimilor, in curele de detoxifiere si pentru reducerea nivelului de colesterol din organism.

ATENTIE !!!

Este recomandat de a fi evitat de catre diabetici, femeile insarcinate si persoanele cu alergii alimentare.

  1. Propolisul

Este folosit cu succes in medicina alternativa in tratarea diabetului, cancerului, reumatismului, afectiunilor renale si hepatice. Din cauza continutului mare de flavonoide este, la fel ca si mierea de albine, un bun antibiotic natural. Primele proprietati descoperite si atribuite propolisului sunt antimicrobiene si antifungice. Este folosit cu succes in tratarea gastritelor, ulcerelor, a gripei, bolilor digestive, afectiunilor respiratorii, hepatice si a diabetului. Pentru uz extern se foloseste in cazul arsurilor, ulceratiilor pielii, eczemelor si acneelor.

  1. Veninul de albine

Din cauza proprietatii lui de a ameliora durerea musculara si a actiunii antiinflamatoare, este cel mai des folosit ca antireumatic. Tratamentul cu venin de a albine se face prin aplicarea lui direct pe piele sau injectat intramuscular.

ATENTIE !!!

Tratamentul cu aceasta substanta se face doar sub atenta supraveghere a unui specialist din cauza ca se pot produce reactii alergice sau eruptii cutanate. Inainte de inceperea unui tratament cu venin de albine, pacientul trebuie neaparat testat pentru a i se verifica sensibilitatea si posibilele reactii alergice.