fitoterapie-leurda

Artirita reumatismala, dureri ale articulatiilor

Avem nevoie de cateva frunze proaspete de leurda care trebuie zdrobite si aplicate sub forma de compresa peste zona afectata. Compresa trebuie infasurata cu un pansament ocluziv si se tine cel putin o ora. In paralel trebuie tinuta o cura cu salata de leurda din 150 de grame de frunze pe zi. Acest tratament daca este facut cu regularitate calmeaza durerea articulatiilor si reda mobilitatea lor.

Efectele nocive ale antibioticelor

Pentru anihilarea efectelor date de antibiotice este nevoie de o cura de 21 de zile cu salata de leurda (minim 200 de grame pe zi). Efectul este dat de catre adenozina prezenta in frunzele de leurda, care actioneaza asupra sistemului nervos central si determina relaxarea musculara.

Hematurie

In aceasta afectiune are rol adjuvant si este recomandata cura cu infuzie sau cu suc de leurda. Doza este de trei pahare pe zi cu 15 minute inainte de fiecare masa principala.

Infectii ale tesutului mamar

Cataplasma din leurda protejata cu o folie de nailon are rol in calmarea durerilor daca este tinuta 10 ore pe locul afectat. In acelasi timp se tine si o cura de infuzie de leurda, cate 3 pahare de 250 ml pe zi, timp de 14 zile.

Insomnie

In acest caz cel mai bun randament il dau bulbii plantei care s epot consuma direct sau sub forma de salata. Este recomandata consumarea a 10 bulbi pe zi, timp de 21 de zile. Daca nu avem de unde sa procuram acesti bulbi, se poate folosi uleiul de leurda, cate o lingurita in fiecare seara inainte de culcare.

Candida

Indiferent de locul in care s-a localizat aceasta afectiune, tinctura de leurda are o actiune eficienta in combaterea ei. Doza este de 20 ml de tinctura de leurda pe zi, dupa fiecare masa timp de o luna. Daca infectia se afla in gura, tinctura se aplica prin badijonare.

Astm provocat de alergii, pneumonie recidivanta

Cel mai bun tratament pe baza de leurda in acest caz este o cura de salata de leurda pe un timp cat mai lung posibil (100 de grame pe zi cel putin). Actiunea terapeutica in aceste afectiuni este data de catre substantele volatile continute de frunze si care ajung in plamani, de unde sunt eliminate treptat. Din cauza eliminarii treptate a acestor sunstante volatile, se exerecita proprietatile lor bronhodilatatoare, antispetice si expectorante.

Precautii si contraindicatii

Leurda si preparatele obtinute din aceasta planta sunt contraindicate mamelor care alapteaza din cauza ca poate afecta calitatea laptelui si poate provoca colici bebelusului.

Leurda trebuie consumata cu precautie de catre cei care au probleme cu gastrita hipoacida, indigestie si colita. Pentru aceste persoane sunt recomandate doze mici care pot fi marite in functie de reactia oreganismului.