coada soricelului

Generalitati

Denumirea stiintifica a plantei este de Achillea Millefolium si face trimitere la Ahile care a fost imbaiat de catre mama sa in raul Styx pentru a deveni invincibil, de fapt este o aluzie la proprietatile cicatrizante si de vindecare a ranilor. Este o planta perena erbaceae care face parte din familia Asteraceae, prezinta frunze penate si flori mici albe sau trandafirii. Coada soricelului este intalnita de la campie pana in zonele subalpine si este originara din Europa si vestul Asiei. Este o planta care a fost utilizata in terapie de catre daci de mai bine de 2.000 de ani, conform tratatelor lui Dioscoride, un medic roman militar. Dacii foloseau aceasta planta pentru tratarea ranilor, cangrenelor si a bolilor infectioase. In timp a ajuns la loc de frunte in medicina romaneasca, ajungand sa fie folosita la tratarea si vindecarea a peste 100 de afectiuni ( afectiuni dermatologice, digestive, endocrine, ale sistemului imunitar).

Recoltarea

Partea plantei care reprezinta interes in fitoterapie este inflorescenta, in care se gasesc cele mai multe principii active din planta. Inflorescenta este compusa din flori mici albe sau alb – rozalii. Planta este intalnita in aproape toate zonele de la noi din tara, de la campie pana la zona subalpina. Este mare iubitoare de soare si face fata cu succes caniculelor dar si gerurilor. Recoltarea se face cu ajutorul unei foarfece de gradina sau a unui cutitas cu care se taie inflorescenta cu o portiune cat mai mica de tulpina, pentru ca planta sa se poata reface repede. Dupa culegere planta se usuca in straturi de maxim opt centimetrii grosime in zone bine aerisite, umbrite si lipsite de umiditatate. La fel de bine se poate usca si in buchete atarnate in locuri umbrite. Dintr-un kilogram de planta proaspat culeasa se obtin, dupa uscare, cam 200 – 300 de grame de planta uscata care poate fi folosita in fitoterapie. Planta uscata poate fi pastrata in locuri intunecate, aerisita si lipsite de umezeala in pungi de hartie sau saculeti de panza obtinuta din fibre naturale.

Preparate obtinute din Coada soricelului

1. Pulberea

Acest produs este indicat pentru tratarea hemoragiilor si reglarea activitatilor hormonale. Pulberea se obtine din macinarea cu rasnita electrica de cafea a plantei de coada soricelului, cat mai fin posibil. Din cauza ca principiile active din planta sunt volatile, aceasta pulbere poate fi pastrata si depozitata timp de maxim doua saptamani in recipiente de sticla inchise ermetic, in locuri reci si intunecoase. Administrarea se face de patru ori pe zi, pe stomacul gol cate o lingurita rasa. Coada soricelului are in componenta ei doua substante: apigenina si luteoina, care au proprietatea de a imbunatati raspunsul organismului la actiunea hormonilor care declanseaza ciclul menstrual  si care determina amplificarea caracterelor femine. In Bucovina, ceaiul de coada soricelului este folosit din timpuri stravechi de catre femeile care nu pot avea copii.

2. Infuzia combinata

Aceasta infuzie de coada soricelului are efecte impotriva bolilor biliare, digestive si intestinale. Pentru obtinerea acestui produs trebuie sa se puna la macerat 3 – 4 linguri de  coada soricelului tocata marunt timp de 8 -10 ore in 500 ml de apa. Dupa strecurare se ia planta si se fierbe in alti 500 ml de apa timp de cinci minute. La sfarsit se filtreaza si se lasa sa se raceasca dupa care se combina cele doua solutii obtinandu-se un litru de infuzie combinata de coada soricelului.

Infuzia combinata de coada soricelului se foloseste intern contra afectiunilor biliare si digestive. Impotriva dischineziei biliare este indicata o cura de 30 de zile cu doua saptamani pauza dupa care cura se poate relua ( cate o jumatate de cana de infuzie combinata cu 20 – 30 de minute inainte de fiecare masa). Principiile active din coada soricelului au proprietatea de a favoriza evacuarea bilei de trei ori mai puternice decat anghinarea care era coniderata cel mai puternic in acest sens.

Acest produs mai poate fi folosit ca adjuvant in colecistita din cauza substantelor continute care au efecte antiimflamatoare si calmante asupra vezicii biliare.

Actioneaza cu succes si impotriva indigestiei si a dispepsiei daca se administreaza cate 100 ml de infuzie combinat inainte de fiecare masa.