ciuperci medicinale

In Orient ciupercile cu valoare medicinala sunt folosite de mii de ani pentru mentinerea sanatatii si a longevitatii. In ultimile zeci de ani cercetarile au descoperit ca aceste ciuperci au valori antitumorale si pot combate cu succes cancerul.

1. Maitake

Aceasta ciperca in timpul Japoniei feudale avea pretul egal cu greutatea ei in argint si culegatorii ei erau adevarati initiati. Ei pastrau secret locul in care acestea cresteau si il dezvaluiau doar celui mai mare dintre fii si doar pe patul de moarte. In ziua de astazi maitake sau Grifola frondosa – pe numele ei stiintific, este cultivata in intreaga lume si se bucura de statul de a fi cea mai buna ciuperca medicinala.

Aceasta ciuperca a ajuns sa fie cunoscuta din punct de vedere terapeutic din cauza cercetarilor facute de Hiroaki Namba, specialist la Facultatea de Farmacie din Kobe care se ocupa de studiul actiunii terapeutice al diverselor ciuperci. In timp acesta a ajuns la concluzia ca ploizaharidele existente in maitake au cele mai puternice efecte antitumorale dintre toate ciupercile. In anul 1984 a reusit sa izoleze si sa patenteze o pulbere obtinuta din aceasta ciuperca: pulberea de Maitake Fractia D. In anul 1994 acest cercetator impreuna cu colegul sau Keiko Kubo a izolat fractia MD, care in urma experimentelor pe soarecii de laborator, s-a dovedit a avea rezultate mai mari  ca agent imunomodulator. Aceste produse administrate pacientilor bolnavi de cancer au relansat sistemul imunitar pentru a putea continua lupta cu celulele tumorale. Tratamentele cunoscute si folosite in mod normal in lupta cu celule canceroase actioneaza agresiv si au efect distructiv si asupra celor sanatoase, pe cand substantele obtinute din maitake actioneaza indirect si impiedica transformarea celulelor normale in celule tumorale, prevenind metastaza si inhiband sau incetinand cresterea tumorii.

In ultimii ani s-a descoperit ca extractele din aceste ciuperci au si efecte antivirale si ca mai rezultate pozitive in tratarea unor boli ca si HPV si SIDA.

2. Agaricus

Pe numele ei stiintific Agaricus blazei murill, aceasta ciuperca provine din Brazilia dar a fost repede adusa in Asia unde este folosita in tratarea diferitelor forme de cancer. In Brazilia aceasta ciuperca poarta denumerea de Cogmelo de Deus (Ciuperca lui Dumnezeu), si este folosita din timpuri stravechi ca si agent terapeutic. Ea a sarit in atentia oamenilor de stiinta din cauza numarul mic de bolnavi de cancer care traiau in zonele unde aceasta ciuperca era folosita ca si medicament. Pe langa efectele antitumorale pe care le are, s-au mai descoperit si faptul ca imbunatateste functiile renale, are un efect miraculos in echilibrarea generala a organismului, este foarte eficienta in tratarea hepatitelor deoarerce imbunatateste functiile ficatului si are un efect anti – imbatranire din cauza ca elimina radicalii liberi din organism si are efect antioxidant.