Dalai Lama a fost considerat cel mai înalt grad spiritual în Tibetul secolului XVII-lea si până în secolul al XX-lea. Budiștii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokiteśvara.

Avalokiteśvara (in sanscrita- „Domnul care se uită în jos”) este un bodhisattva  (bodhi = iluminare, sattva = ființă), este o persoană care își asumă durerea reîncarnărilor și a existenței; el nu urmărește eschivarea din fața suferinței, ci dimpotrivă, înfruntarea ei directă și depășirea ei. Suferința este percepută ca un destin colectiv al lumii și nu ca o soartă personală. În concepția unui bodhisattva, sinele se confundă cu colectivitatea. Conform sutrelor mahayaniste există două tipuri de bodhisattva: pământești și cerești. În timp ce condiția de bodhisattva pământesc este accesibilă oricărui om în viața actuală, cea de bodhisattva ceresc presupune puteri supraumane ce nu pot fi obținute decât într-o viață viitoare. Aceste puteri sunt desprinderea de ciclul reîncarnărilor și capacitatea de metamorfoză sub un chip sau altul. Astfel bodhisattva cerești sunt asemănători zeilor hinduși care se revelează omenirii sub formă de avatari, sau mai pot fi asociați cu sfinții creștini. De asemenea starea de bodhisattva este o stare premergătoare celei de Buddha. În diferite culturi apare pictat ca fiind femeie, în altele ca bărbat, Avalokiteśvara este unul dintre cei mai vast venerați bodhisattva, în principal în Budismul Mahayana și Budismul Vajrayana , dar și neoficial în Budismul Theravada.

În sanscrită se fac referiri la Avalokitesvara ca fiind Padmapāni („Cel ce tine Lotusul„) sau Lokeśvara („Domnul Lumii„). În tibetană este cunoscut ca și Jainraisig, și se spune că s-a încarnat în Dalai Lama, Karmapa și alți lama de rang înalt.

Prezentul Dalai Lama, al XIV-lea, este Tenzin Gyatso.

Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al patrusprezecelea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporar al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La vârsta de doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La vârsta de patru ani și jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporar și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor și a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Înclinația înnăscută pentru studiu și curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat să-și lărgească permanent cunoștințele – inclusiv studii de limba engleză, știință și matematici – însă partea cea mai importantă a educației sale a fost făcută în manieră tradițională tibetană (așa cum va descrie mai târziu în autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan constă în lărgirea și cultivarea minții printr-o mare varietate de cunoștințe. În ceea ce privește standardele avansate de educație seculară, programa școlară include teatrul, dansul și muzica, astrologia, poezia și compoziția. Cursurile de instrucție superioară includ arta vindecării, sanscrita, dialectica, artele și meseriile, metafizica și filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate”, după cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfinția Sa și-a început educația la vârsta de șase ani, iar la douăzeci și cinci și-a luat doctoratul în filozofie buddhistă. Periodic a fost examinat de cercurile profesorale de la principalele universități monastice: Drepung, Sera și Ganden. Examinarea finală a avut loc la Jokhang, Lhasa, în fața congregațiilor de profesori.

De-a lungul vremii, reputația sa de om al păcii și înțelegerii a crescut neîncetat. Sfinția Sa a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

În ultimii ani, multe universități occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste și a rolului pe care personalitatea sa îl joacă în dialogul ecumenic și în menținerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinția Sa a susținut cu tărie necesitatea respectului reciproc și a unei mai bune înțelegeri între diferitele credințe ale lumii. În aparițiile sale publice, Dalai Lama urmărește să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune și non-violență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinele acestei lumi, pentru pace.

Îți prezint azi 15 citate înțelepte ale lui Dalai Lama, care te vor ajuta să reflectezi asupra vieții tale.

1. Fericirea nu este ceva gata făcut. Ea vine din propriile tale acțiuni.

2. Dacă poți, ajută-i pe alții; dacă nu poți face asta, măcar nu le face rău.

3. Dacă vrei ca alții sa fie fericiți, practică compasiunea. Dacă vrei ca tu sa fii fericit, practică compasiunea.

4. Religia mea este foarte simplă. Religia mea este bunatatea.

5. Amintește-ți că a nu primi ceea ce iți dorești, poate fi uneori un real noroc.

6. Putem trăi fără religie și meditație, dar nu putem supraviețui fără afecțiunea umană.

7. Nu putem obține niciodată pacea în lumea exterioară până când nu facem pace cu propria persoană.

8. Fii bun de fiecare dată când este posibil. Este întotdeauna posibil.

9. Dacă nu te iubești pe tine însuți, nu îi poți iubi pe ceilalți. Nu vei fi capabil sa îi iubești pe alții. Dacă nu ai compasiune pentru tine însuți, atunci nu ești capabil să dezvolți compasiune pentru ceilalți.

10. Potențialul uman este același pentru toată lumea. Sentimentul tău “Nu valorez nimic”, este greșit. Total greșit. Te minți singur. Cu toții avem puterea gândului– deci ce iți lipsește? Dacă ai voință, atunci poți schimba orice. Se spune că ești propriul tău maestru.

11. Trebuie să recunoaștem că suferința unei singure persoane sau a unei națiuni este suferința umanității. Că fericirea unei persoane sau a unei națiuni este fericirea umanității.

12. A te cuceri pe tine însuți este o victorie mai mare decât aceea de a cuceri mii de oameni într-o singură luptă.

13. Există o zicală tibetană: “Tragedia ar trebui utilizată ca sursă de putere.” Indiferent de natura dificultăților, indiferent cât de dureroasă este experiența, a ne pierde sperața poate fi cel mai mare dezastru al nostru.

14. Creaturile care populează acest pământ – fie ele ființe umane sau animale – sunt aici ca să contribuie, fiecare în modul său unic, la frumusețea și prosperitatea lumii.

15. În lupta noastră pentru libertate, adevărul este singura armă pe care o posedăm.

Dacă ți-au plăcut citatele poți să faci un comentariu la articol sau dacă mai știi alte citate marca Dalai Lama, îmi poți trimite un link cu ele.