alimentatia-stomacul

Alimentatia in ultimii zeci de ani a devenit din ce in ce mai periculoasa pentru organismul uman din cauza procesarii alimentelor si a modificarii genetice a materiilor prime din care se produc alimentele. In mod normal, primul afectat de aceste alimente nesanatoase este stomacul care are rolul de a prelua primul alimentele si de a le procesa pentru restul partilor din organism.

Cateva lucruri care trebuie cunoscute despre stomac

Stomacul este un organ cavitar care prezinta doua sfinctere – cardia si pilor. Aceste sfinctere se inchid pentru ca alimentele sa nu mai poata parasi cavitatea stomacului si sa poata fi procesate pentru ca mai tarziu sa fie trimise spre intestine. Sfincterele sunt de fapt niste inele formate din tesut muscular neted, care in momentul cand se contracta, strang atat de mult cavitatea tubului digestiv incat inchid spatiul cavitar al stomacului.

Stomacul se afla situat in contoinuarea esofagului (esofagul fiind tubul prin care circula spre stomac bolul alimentar dupa ce il inghitim).

Stomacul nu este doar un organ cu rol digestiv, el prezinta legaturi prin sistemul nervos si prin hormoni cu intreg organismul. In acest fel unii hormoni secretati de catre stomac pot influenta alte organe si unele reflexe nervoase de la nivelul stomacal au ecouri in alte organe din organism.

Un reflex, pierdut de foarte multi oameni, este acela ca la umplerea colonului, sa se activeze colonul.  Alt reflex este cel al activarii pancreasului de a pregati insulina (un hormon cu rol foarte important in metabolismul glucozei),  inca din momentul dizolvari alimentelor in cavitatea bucala.

Deasemenea stomacul are legaturi si cu starea psihica a omului, astfel in urma ingerarii unor alimente putem avea o stare de bine iar la altele o stare de rau. Senzatiile de foame sau satietate sunt tot reactii in urma activitatii gastrice, care se produc in hipotalamus.

 

Alimentele si digestia

In primul rand trebuie sa stim ca nu toate alimentele stau la fel de mult in cavitatea stomacala. Unele alimente se digera mai repede iar altele stau mai mult in stomac si il obosesc. Alimentele care stau mai mult in stomac, stimuleaza secretia sucului gastric in cantitati mare, fenomen care poate produce gastrita, ulcer, sau reflux gastroesofagian.

Alimentele care stau cel mai putin in stomac sunt lichidele fara zahar iar alimentele care contin grasimi stau cel mai mult. In cazul in care grasimile mai sunt si preparate termic, acestea se asociaza cu proteinele si pot ramane in cavitatea stomacala pana la 8 ore, Atfel alimentele ca micii, carnea tocata si carnea grasa sunt cele mai periculoase in aparitia gastritei.

Nu toate alimentele stimuleaza in egala masura secretia sucului gastric. Alimentele care stimuleaza secretia sucului gastric in mod excesiv cresc aciditatea gastrica si pot provoca arsuri si boli ale stomacului. Cateva dintre aceste alimente periculoase sunt: alcoolul, bauturile carbogazoase, dulciurile cu cofeina, condimentele iuti, rosiile, ceapa, varza, ridichile, gulia, prazul, alimentele prajite, carnea afumata, carnea tocata, mezelurile, grasimile, painea proaspata, omleta etc. Asta nu inseamna sa inlaturam din meniu aceste alimente ci doar sa fim atenti la reactia stomacului atunci cand le consumam. In cazul in care apar probleme de natura digestiva cu un anumit tip de aliment trebuie sa reducem cantitatea pe care o consumam sau chiar sa o eliminam.